četvrtak, 11. lipnja 2015.

Opasnost: Desetine hiljada devojaka obolelo od teških bolesti nakon vakcine protiv papiloma virusa

vakcina2


Agencija za lekove i regulativu proizvoda za održavanje zdravlja je navela da je 8.228 mladih devojaka obolelo od užasnih neželjenih efekata HPV injekcije.

Međutim, procenjuje se da ovaj broj predstavlja tek 10% od pravog broja tinejdžerki obolelih od neželjenih efekata ove vakcine.

Ovaj zahvat se rutinski primenjuje na dvanaestogodišnjim i trinaestogodišnjim devojkama u Velikoj Britaniji još od 2008. godine. Injekcija blokira seksualno prenosivi humani papiloma virus koji predstavlja jedan od glavnih uzroka cervikalnog raka.

Zdrave devojke su navele da imaju žestoke bolove u grudima i abdomenu, da su malaksale, da imaju poteškoća sa disanjem, tahikardiju i fibromialgiju, koja uzrokuje hroničan bol svuda širom organizma.

U više od četvrtine slučajeva, efekti su bili toliko ozbiljni da su bili opasni po život i da su zahtevali hitnu medicinsku intervenciju.




Zabrinutost oko ove vakcine se sada nije prvi put pojavila. Japansko ministarstvo zdravlja je već upozorilo da se devojke ne vakcinišu, dok evropske države ponovo procenjuju njihovu upotrebu.

One su ranije već povezivane sa neplodnošću i ranom menopauzom.

Više od 8 miliona ljudi u Velikoj Britaniji je dobilo vakcinu uprkos tome što postoji povezanost sa ozbiljnim zdravstvenim stanjima.

Džeki Flečer, koja napada ovaj zahvat, rekla je: „Zdrave devojke su razvile napade ili malaksalost, a neke su i izgubile sposobnost hodanja. Mnogo godina kasnije, neke od njih se još uvek nisu oporavile“.

U nedavnom članku žurnala Klinička reumatologija, dr Martinez-Lavin je napisao da je, iako je injekcija protiv HPV-a jedna od najefektivnijih mera u istoriji medicine, količina neželjenih efekata u odnosu na ostale rutinske vakcinacije suviše velika.

Zapravo, ukupan broj bolesti povezanih sa ovim zahvatom prevazilazi broj neželjenih efekata navedenih u svim rutinskim zahvatima zajedno.

Agencija za lekove i regulativu proizvoda za održavanje zdravlja i pored toga navodi da ne postoji „veća bezbednosna zabrinutost“ vezana za ovaj zahvat.

Navedeno je da vakcina može da spase skoro polovinu od 1.000 žena koje svake godine umru od raka. To je druga najčešća vrsta raka koja pogađa žene mlađe od 35 godina.

Agencija smatra da povezanost sa ozbiljnim bolestima nije dokazana dok Nacionalna služba za zdravlje navodi da se vakcinacioni program protiv HPV-a pokazao kao veoma efektivan.

Oli Smit (express.co.uk)

Webtribune.rs

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :
4