petak, 27. ožujka 2015.

DR. JASMINKA MUJKANOVIĆ–HRUSTANOVIĆ O LIJEČENJU EKCEMA: KOJI SU TO LIJEKOVI, NAČINI ISHRANE...


Ekcem je hronično oboljenje koje se očituje pojavom crvenila ili mjehurićima na koži. Uočavaju se veći ili manji plikovi, koji izazivaju svrbež i čiji je izgled za liječnika dobar pokazatelj u kojoj se fazi nalazi: crveni i mekani u početku, a kasnije zadebljani, tvrdokorni i suhi. Promjene na koži mogu biti ograničene na pregibne strane velikih zglobova. Uloga vitamina i minerala, način života, te režim ishrane od presudnog su značaja za ovo oboljenje

Upalna bolest kože, poznata kao ekcem, zahvaća do 18 posto populacije. Dijagnostika i liječenje te bolesti i danas su svojevrstan izazov. Ekcem je hronično oboljenje koje prouzrokuje crvene lezije na svim dijelovima kože, a naročito na rukama i nogama. U normalnim okolnostima ćelije kože dostižu zrelost za oko 30 dana, a potom se odvajaju od tijela; kod ekcema ćelije sazrijevaju za samo četiri dana i zato abnormalno rastu i bujaju, te nastaju promjene. Dakle, postoji genetska predispozicija. Ekcem nije zarazna bolest, ali jeste nasljedna. Nije opasan po život, ali može da prouzrokuje brojne neprijatnosti.

Oprezno s kremama

Nažalost, za ovo oboljenje ne postoji specifičan lijek, čijom bi primjenom ekcem nestao. Cilj simptomatskog liječenja je spriječiti nastanak suhe kože, ublažiti svrbež i kontrolirati osip. Potrebno je postaviti ispravnu dijagnozu, educirati pacijenta, liječiti akutna izbijanja bolesti i komplikacije, te izbjegavati provocirajuće faktore. 

Dermatolozi daju hidrokortizonske kreme, koje se rutinski koriste za liječenje ekcema. Te kreme se moraju upotrebljavati u malim dozama i danas se sve mogu nabaviti u slobodnoj prodaji  Međutim, problem sa tim hidrokortizonskim kremama je u tome što one ne smiju da se koriste duže od 15 dana bez prekida. Korištenjem duže od dvije sedmice može doći do tanjenja kože, atrofije ili gubljenja elastičnosti kože.

Najvažnije je omogućiti da se koža koja je zahvaćena ekcemom ne isušuje. Pavijenti vlažnost kože moraju održavati svakodnevno. Iako za bolest nema definitivna lijeka, potrebno je bolesnicima naglasiti važnost mjera kojima se ona može držati pod kontrolom, te izbjeći ponovna izbijanja simptoma. Bolesnici se trebaju kupati ili tuširati vrlo kratko uz upotrebu posebnih sapuna i šampona, koristeći mlaku vodu. Zimi se preporučuje kupanje svako drugi dan. 

Iz ishrane isključite crveno meso i namirnice sa velikim sadržajem masnoće, jer one mogu još više pogoršati ekcem. Također, stresovi, infekcije grla i neki lijekovi, nekontrolirano i pretjerano izlaganje suncu, mogu doprinijeti pogoršanju ovog oboljenja. 

Kožni vitamini

Radeći na aparatu BIMED, iz iskustva znam da mnogi pacijenti nemaju vitamina D, poznatog kao “sunčani  vitamin”. On se pokazao kao vrijedan dodatak u  liječenju ekcema i vjerujem da je od velike pomoći takvim pacijentima. Zato bi trebalo uzimati dodatke vitamina D u formi krema ili perli (oko 400 i.j. na dan). 

I vitamin A je takođe poznat kao kožni vitamin i upotrebljava se za liječenje svih kožnih promjena (ekcemi, psorijaza i akne). Međutim, treba biti opezan kod unošenja ovog vitamina. Velike doze, koje obično pacijenti uzimaju na svoju ruku, mogu da pogoršaju i razbuktavaju ekcem. Danas se vitamin A može nabaviti i u ulju, koje se direktno nanosi na leziju na koži. Pošto je ekcem povezan sa imunološkim sistemom, sigurno je da pacijenti nemaju vitamina C i B – kompleksa. Sve se to može precizno utvrditi na aparatu BIMED, te odrediti dodatne količine njihovog unošenja.

Veoma važnu ulogu u liječenju ekcema imaju Omega 3 – masne kiseline. One ublažavaju jačinu upale, zatim ukoliko vas svrbi ekcem, ublažavaju svrbež. Također, selen je mineral koji može da pomogne kod ekcema. Ima ga u crnom i bijelom luku i prokelju.

Od ljekovitih biljaka izdvajam aloe veru, kiseljak, te botu kolu. Aloe vera je odlično prirodno sredstvo za održavanje vlažnosti kože, kiseljak je biljka koja se upotrebljava za liječenje kožnih poremećaja,ba botu kola se od davnina upotrebljava za ublažavanje kožnih poremećaja. Naročito je djelotvorna i efikasna kod ekcema i gnojnih plikova. Ona ublažava bolne crvene kraste na ranama. Krema od botu kole ne može se nabaviti u prodaji i zato se uzima tečni ekstrakt. 

NARODNA MEDICINA

    Jedite bijelu ribu

U narodnoj medicini ekcem se liječi ljekovitim biljem, mastima, tinkturom, eteričnim i biljnim uljima, pijenjem kvasca, glinom, dieto-terapijom, detoksikacijom cijelog organizma (naročito krvi, limfe, crijeva i jetre), vitaminom A, C, E i B kompleksom, cinkom i petroleom. 
Preporučuje se reducirana i selektivna dijeta – kuhana bijela riba (s dosta peršuna, bijelog luka i maslinovog ulja), kvasac ( kafena kašičica kvasca se razmuti u 1 dl mlake vode sa kašicicom šećera, pije se kada počne vrenje.)

Zabranjeno je: rafinirani šećer, aditivi, jaki začini, kafa, alkohol, žitarice, soja i jaja. Te namirnice ne treba uzimati barem mjesec i po dana kako bi liječenje bilo što uspješnije. Za detoksikaciju najbolji je čaj sene ili kompot od suhih smokava i šljiva. Uzimajte ga 2-3 puta na dan. Također, kod detoksikacije pomaže i gladovanje od 1-3 dana, uz uzimanje većih količina tečnosti. 

Čaj protiv svraba

Protiv svraba koža se ispira čajem od korijena čička, listova koprive, listova žalfije, cvijeta kamilice i lista pelina. Kod hroničnog ekcema čajem od listova oraha, hrastove kore i od listova koprive.

Oblozi od zelene gline

Zelena glina je aktivna prirodna supstanca, koja u kombinaciji sa “albi prahom”, pireom gomolja biljke “taru” daje dobre rezultate čak i u liječenju karcinoma i tumora. U prirodi se mogu naći zelena, žuta, bijela i crvena glina, ali je jedina aktivna zelena glina. To je inteligentna aktivna tvar, koja čisti tijelo od svih nečistoća, djeluje protuupalno i antibakterijski. Glina se može koristiti na način da se pije, ili kao oblozi. Oblozi mogu biti topli i hladni, deblji i tanji. 

Priprema zelene gline za piće se radi na način da se u deblju staklenu čašu ulije 1 dcl mineralne negazirane vode, u nju se bez miješanja stavi jedna drvena čajna kašičica zelene gline, te bez miješanja pusti da odstoji cijelu noć. Ako ne čitavu noć, onda najmanje jedan sat. Ujutro prije jela se popije voda bez miješanja. Tako se pije sedam dana. Druge sedmice se glina i voda malo promiješaju drvenom kašičicom, malo se pričeka, pa se onda popije do gušćeg taloga. U trećoj sedmici se ispija kompletan sadržaj  nakon miješanja. U toku liječenja u ovim kurama je potrebno piti što više vode između obroka, kako bi se tijelo što bolje očistilo. Nakon toga potrebno je napraviti pauzu od sedam dana, te onda ponoviti tretman. 

Obloge od zelene gline se rade na način da se glina nanosi drvenom kašikom u debljem sloju na prethodno postavljenu višeslojnu gazu. Obično se rade hladni oblozi. Ako je potrebno glinu zagrijati, grije se indirektno u posudi s vodom, tako da bude posuda u posudi, ili na radijatoru. Nakon svakog obloga obavezno baciti osušenu glinu. 

Kod ekcema – piti glinu, a obologe od gline pomiješati sa maslinovim ili bademovim uljem. Kad se osuši, isprati slanom vodom nerafinirane morske soli. .

JABUKOVO SIRĆE

Jabukovo sirće je izvanredan lijek kome uvaženi stručnjaci pripisuju čudotvornu moć i smatraju da ono treba da postane dio svakodnevne ishrane. Evo recepta koji se pokazao veoma uspješno u liječenju ekcema. Oboljela mjesta mazati jabukovim sirćetom četiri puta dnevno i tri puta u toku noći. Ubrzo će ekcem i svrab nestati.

LIČNI SAVJETI

Najčešće su pacijenti sa ekcemom izloženi stresu i svaki novi stres može da predstavlja varnicu koja će zapaliti simptome ovog oboljenja. Zato ublažavanje stresa trebalo bi da bude na vrhu lista svih pacijenata.

Vrlo bitno za sve pacijente koji boluju od bilo koje kožne bolesti jeste da se ne smiju izlagati aktivnostima kao što su voženje rolšua ili bicikla, jer postoji mogućnost pada i povreda. 

Vlažite kožu i to ovsenim kupkama, te u njih dodati ulje kantariona.

Izbjegavajte provocirajuće faktore koji pogoršavaju simptome i uzrokuju svrbež, te koristiti rukavice pri kontaktu s nadražljivim tvarima. Ne kupajte se (ne tuširajte se) prečesto i ne koristite vruću vodu, a ukoliko se mora koristiti sapun, preporučljivi su oni bez mirisa koji vlaže kožu, te sredstva za čišćenje koja ne sadrže sapun.

Upotrebljavajte kreme bez mirisa i alkohola, smanjite znojenje i umjereno se izlažite suncu. 

Vlažite zrak u kući, pijte mnogo tekućine i izbjegavajte češanje kože.

Ne uzimajte vitamine napamet. Provjerite na aparatu BIMED količine minerala i vitamina, te će se prema njihovoj šemi odrediti terapija. 

Izvor: aura.ba

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :
4