Proverite popis namirnica koje se ni slučajno ne smeju naći u vašem frižideru.
Spadaju u grupu proizvoda s najlošijim kvalitetom. Za paštete se uglavnom koristi meso najlošije kategorije jer je najjeftinije. Oko 50 posto paštete čini sve ono što nije meso: voda, masnoće, kožice, iznutrice, izolati, skrob, so, začini itd... U paštete ide velika količina soli, koja se u okusu toliko ne oseća jer se dodaje dekstroza koja maskira ukus slanosti. U posebnu kategoriju spadaju, takozvane, vegeterijanske paštete od soje, pečurki, paradajza... One su pune biljnih ulja i postotak masnoće je često veći nego kod običnih.
Margarin
Margarin je hidrogenizovano biljno ulje, najčešće suncokretovo ili kukuruzno. Proces hidrogenizacije podrazumeva pretvaranje masti iz tečnih u čvrste, a u margarin se po zakonu moraju dodati vitamini A, D i E kako bi sastav bio što sličniji maslacu. U procesu proizvodnje margarina nastaju trans masti, za koje je dokazano da utiču na povećanje lošeg holesterola LDL i smanjenje dobrog HDL. Konzumiranje margarina je zbog toga povezano s većim rizikom oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti.
Majonez
Oko 75 posto majoneza čini suncokretovo ulje. 100 grama majoneza ima više kalorija nego 100 grama slanine, s tim što ćete u slanini pronaći nešto proteina i značajne količine vitamina. Lajt majonezi imaju manje masti, ali i dalje nemaju nikakvih nutritivnih vrednosti. Majonez s maslinovim uljem ima do 15 posto maslinovog ulja, a ostatak je suncokretovo ili kukuruzno ulje.
Topljeni sir
U topljenom siru ima oko 50 posto sira, a ostalo su voda, proteini, masnoće, razni dodaci i so koje u topljenim siru ima otprilike dva puta više nego u običnom siru. Procesom topljenja se ubijaju sve probiotske i druge bakterije koje imaju pozitivno delovanje na naš probavni trakt. Ukratko, topljeni sir je puno kaloričniji od običnog.
Zamene za čokoladu
Čokolada je sjajna namirnica jer sadrži kakao koji sadrži antioksidanse koji usporavaju starenje ćelija i fitonutrijente koji mogu povećati dotok krvi u mozak, štite krvne žile, popravljaju raspoloženje i koncentraciju. Zakonom je regulisano da proizvodi koji nemaju dovoljno kakaa ne mogu biti deklarisani kao čokolada već kao kakao tabla, šećerna tabla, zamena za čokoladu i slično. Međutim, u njima ima više šećera, a umesto kakao maslaca se uglavnom koriste hidrogenizovane biljne masti ili palmino ulje. Iako prava čokolada ima oko 50 posto šećera, zbog visokog udela masti ne izaziva brzu insulinsku reakciju u organizmu. Unos šećera treba ograničiti i preporuka je da konzumirate čokoladu s visokim udelom kakaa.
Energetska pića
Sadrže stimulanse kao što su kofein, taurin i preko 10 posto šećera, osim ako nisu u dijetalnim verzijama. U ovim proizvodima ima znatno više kofeina nego u kafi. Stimulansi povećavaju krvni pritisak, ubrzavaju rad srca, utiču na kvalitet sna i dehidriraju organizam. Kombinacija s alkoholom je opasna, jer energetska pića deluju kao stimulans, a alkohol kao depresant. Stimulativni efekat energetskih pića onemogućava procenu koliko ste alkohola zaista popili i kako to utiče na vas.
Proizvodi od soje
Soja sadrži dosta antinutrijenata kao što je fitinska kiselina, koja onemogućava efikasno usvajanje minerala poput gvožđa, cinka i magnezijuma. Iako soja ima dosta proteina, takođe sadrži i inhibitor metabolizma proteina, pa sojine proteine ako nisu dobro obrađeni naš organizam ne uspeva da u potpunosti iskoristi. Proizvode od soje posebno treba da izbegavaju muškarci, jer postoje indicije da fitohormoni iz soje mogu da smanje proizvodnju testosterona i povećaju proizvodnju nekih drugih hormona karakterističnih za žene.
dnevno.rs
0 komentari:
Objavi komentar