1. Svako jutro natašte treba pojesti jednu do dvije jabuke, obilno zaslađene s pravim pčelinjim medom (ne industrijskim). Kao zajutrak dalje uzeti dobro istučen žumanjak jednog jajeta s nekoliko kapi dobrog konjaka. Zatim nekoliko odrezaka na brzinu ispečenih jetrica na jednu i drugu stranu, sredina neka ostane polusirova.
Treba jesti hranu bogatu bjelančevinom: grah, grašak, golubinje meso, jetra, jarebice, kečige, patku, ovčetinu, pastrmku, paradajz, sardele; sir punomastan, tunjevinu i zečetinu.
2. U šoljici mlijeka skuva se supena kašika pravog meda. Ponavlja se duže vremena. Uzima se svaki dan natašte.
3. Osam komada svježih (dobro opranih) jaja stavi se u staklenku ili u drugu prikladnu posudu. To se zalije limunovim sokom tako da su jaja prekrivena. Treba ostaviti 2—3 nedjelje da stoji. Limunov sok rastvoriće ljuske jaja. Tada se sve zajedno procijedi, doda litra konjaka, kg šećera i ostavi da stoji 8 dana. Uzima se 1—2 čašice sat-dva poslije doručka
0 komentari:
Objavi komentar