Jagorčika je trajna biljka sa kratkim i smeđim korijenom. Jajoliko okrugli prizemni listovi složeni su u rozetu, valovito su nazubljeni i stanju pupanja uvinuti unatrag. Cvjetovi su smješteni u zelenoj duguljastoj čaški. Svježi cvjetovi imaju ugodan miris, nalik na med, i ugodan slatkast okus. Svježe iskopani korijen miriše poput aniša a okus je sluzav. Cvate od februara do maja, ovisi o položaju staništa.
LJEKOVITI DIJELOVI BILJKE
Sabire se korijen i cvjetovi od februara do maja, zavisi o vremenu cvatnje. Korijenje se nakon sabiranja čisti te suši na zračnom i sjenovitom mjestu. Cvjetovi se moraju brzo osušiti jer inače izgube svoju prirodnu žutu boju i postanu neugledni. U narodnoj medicini se sabiru i listovi, ali se pri sabiranju mora pripaziti na donju stranu listova koju često napada gljivica.
LJEKOVITE I DJELOTVORNE TVARI
Saponin, vitamin C; eterično ulje, gorke ekstraktivne tvari, kamfor, glikozid, ciklamin i žuta boja.
LJEKOVITO DJELOVANJE
-Liječi sve katare, prekomjernu sluz, kašalj, gripozne pojave.
-Djeluje na čišćenje krvi i izlučuje sve otrovne tvari koje utiču na pojavu gihhta i reumatizma,
-Smanjuje migrenu i živčane glavobolje, jača srce i srčane slabosti, kod nesanice zdraviji od hemijskih sredstava.
PRIPREMA ČAJA OD JAGORČEVINE
Specijalni čaj kod nesanice:
100g cvjetova jagorčevine,
50g cvjetova despika,
30g šišarki od hmelja,
20g gospine trave,
10g korijena odoljena.
-Pola kašikice čajne droge za 1 šoljicu vode. Odstavi se 10 minuta da odstoji. Dodaje se 1 kašikica meda. Pije se pred spavanje.
0 komentari:
Objavi komentar