utorak, 7. travnja 2015.

Upala pluća kod odraslih i djece: Simptomi i liječenje!


Upala pluća bez temperature je u velikom broju slučajeva virusna i ona ima i nešto blaže simptome od bakterijske infekcije. Ovo zapaljenje pluća se naročito intenzivira sa dolaskom hladnog i vlažnog vremena tokom zimskih meseci,stoga je dobra prevencija,svakako poželjna.



Jačanje imuniteta ključna je stavka u prevenciji ,ali i lečenju pneumonije, a u tom procesu najefikasnijim su se pokazali lekovi iz naše kuhinje. Kako prepoznati prve znakove bolesti ,kako se ona manifestuje i leči,te da li je upala pluća zarazna ,saznajte u našem tekstu…

UPALA PLUĆA SIMPTOMI

Kao i u slučaju drugih virusnih i bakterijskih infekcija, i pneumoniju prate neki opšti simptomi, poput povišene telesne temperature, jake groznice, malaksalosti,iznurenosti,prekomernog znojenja – preznojavanja, gubitka apetita, bolova u mišićima i zglobovima, jake glavobolje.

Takode, gotovo uvek se javlja i kašalj kod upale pluća,kao i iskašljavanje, nedostatak vazduha odnosno otežano ili ubrzano disanje, a moguće je i probadanje u prsima i bol pri disanju, ukoliko je zahvaćena plućna maramica, iskašljavanje krvi, kao i plava prebojenost kože u slučaju značajno težeg oblika pneumonije. Simptomi upale pluća bez temperature su za razliku od pomenutih bakterijskih, nešto blaži, oni često dolaze bez izrazito povišene temperature, i vrlo lako se mogu nadovezati na već postojeću virusnu infekciju, posebno ako je naš organizam već iscrpljen,imunitet oslabljen ili ako ste hronični bolesnik.

Akutne upalne bolesti disajnog sistema najčešći su razlog za javljanje lekaru, a naročito su učestale u nadolazećim zimskim mesecima. Virusne infekcije u ovo doba godine uglavnom pogađaju naše gornje disajne puteve (nos i grlo), a ukoliko se spuste na dušnik, bronhije i plućno tkivo – osim bronhitisa moguća je virusna upala pluća, najteži oblik oboljenja disajnog sistema . Osim virusnog oblika pneumonije, uzročnik infekcije mogu biti i brojne bakterije, što se dosta češće javlja kod starije populacije.

Mnoge upalne bolesti pluća danas se uspešno leče medikamentima, ali kod starijih osoba mogu imati čak i fatalan ishod. Iako je lečenje pneumonije uspešno, naročito kad se bolest otkrije još u svom u ranom stadijumu, naš osnovni cilj treba da je što bolja prevencija, jer upala pluća kod odraslih i dece predstavlja jasan znak slabosti našeg imunološkog sistema u celosti.

PREVENCIJA I LEČENJE UPALE PLUĆA

Ukoliko imate više od 65 godina, pušač ste i imate kardiovaskularne probleme, najbolji vid prevencije od bilo kog oblika upale pluća svakako jeste vakcinacija. Ipak treba imati u vidu da vakcina ne predstavlja stopostotnu zaštitu, ali ukoliko se razvije pneumonija, upravo će ona sprečiti mogućnost da se upala pluća ozbiljno razvije i dodatno zakomplikuje.

Osim pomenutog vakcinisanja, u važne vidove prevencije svakako spadaju i prestanak pušenja, što zdravija ishrana s ciljem jačanja imuniteta, redovna i svakodnevna fizička aktivnost i čest boravak na svežem vazduhu, izbegavanje stresnih situacija i hroničnog umora ,te dovoljno noćnog sna. Na jelovniku svakodnevno treba da se nadu voće i povrće koji su bogati sa antioksidansima, mineralima i dragocenim vitaminima, naročito C- vitaminom.

Zato jedite što češće agrume, kiseli kupus, crveno bobičasto voće (može i ono zamrznuto), brokoli i dr. Takode su veoma važni cink i magnezijum, koji podstiču dalju proizvodnju naših limfocita. Cink nalazimo u mesu, ribi, kvascu, bundevinim semenkama i pšeničnim klicama i , a magnezijum u velikom broju integralnih žitarica, brojnim mahunarkama,sojinim klicama i koštunjavim plodovima.

KOLIKO TRAJE UPALA PLUĆA

upala pluća simptomi kod odraslihNe postoji jedinstven odgovor na ovo pitanje,upravo zbog toga što nismo svi istih godina,niti zdravstvenog stanja,ali je za povoljan ishod pneumonije važno da se svako od nas na vreme javi svom izabranom lekaru ,prilikom pojave prvih znakova i simptoma bolesti. Upala pluća kod dece se leči antibioticima ,odmah nakon pregleda kod pedijatra uz obavezan odmor i konzumiranje veće količine čajeva i tečnosti – u najpovoljnijem scenariju ona prolazi za nekoliko sedmica.

Lečenje pneumonije svakako podrazumeva upotrebu medikamenata (obično se empirijski počinje sa odgovarajućim antibiotikom koji deluje protiv najverovatnijeg uzročnika), ide se i na simptomatsku terapiju (antipiretici, kao i analgetici i ekspektoransi) i važne su i opšte mere, koje podrazumevaju: obavezno mirovanje i smanjene dnevnih aktivnosti, adekvatnu hidrataciju tokom dana , konzumiranje tečnosti i ponajviše blagekašaste hrane.Veoma je značajna i prevencija, pa treba smanjiti broj rizičnih faktora koliko je god moguće i izbeći nepotrebnu upotrebu antibiotika u slučaju blagih virusnih infekcija.

Današnja praksa je da se upravo upala pluća bez temperature (virusna) leči na manje agresivan način – kako je to bio ranije slučaj. Takode, osobama koje spadaju u tkz. visokorizičnu grupu se preporučuje vakcinacija protiv gripa (polivalentna pneumokokna vakcina) koja je obavezna i jačanje imuniteta.

UPALA PLUĆA PRIRODNO LEČENJE

Pravilna i zdrava ishrana ,kao i dovoljan unos tečnosti tokom dana predstavljaju prvu liniju odbrane kod gotovo svih poznatih respiratornih bolesti,od koje nije izuzeta ni virusna upala pluća.Evo koja se hrana preporučuje kao najbolja prevencija:

ČILI PAPRIČICE – ljuta hrana, poput čilija, pomaže u razgradnji viška sluzi u našim plućima ali i čitavom organizmu. Sigurno ste primetili da vam pri konzumiranju ljute hrane odmah procuri nos! Na isti način ljuta hrana deluje i na višak sluzi i katrana u plućima, pomažući našem organizmu da ih puno lakše eliminiše.

BELI LUK – poznat od davnina kao jedan od najjačih antibiotika u prirodi, a ima i izuzetno antivirusno dejstvo, te je poželjan i za prevenciju i lečenje upalnih bolesti kakva je i virusna upala pluća bez temperature ,ali i ona ozbiljnija -bakterijska. Jedite svakodnevno dva čena od belog luka – to će vam sigurno pomoći u prevenciji i sprečiće pad imuniteta tokom zime. Takode, čen belog luka možete i zgnječiti, staviti u kafenu kašičicu a zatim u usta. Nakon toga zatvorite usta i dišite na nos najmanje pet minuta. Ponovite to sve još jednom sa novim zgnječenim čenom. Radi produženog dejstva aromatičnih lekovitih ulja – zadržite dah brojeći u sebi do pet, pa tek onda lagano izdišite. To treba da činite ujutru i naveče najmanje trideset, jer su plućne bolesti veoma uporne.

LEKOVITI CRNI LUK – dokazano je da nimalo ne zaostaje za belim lukom kad su lekovita svojstva u pitanju. U zimskim mesecima treba ga redovno jesti, najbolje u svežem stanju, jer jača imunitet, deluje protiv mnogobrojnih bakterija, izvanredno pomaže u borbi s kašljem i bronhitisom, olakšava disanje tokom svake prehlade, a i odličan je i za sprečavanje težih bolesti kakva je i upala pluća kod odraslih. Za lečenje pneumonije možete napraviti lekoviti melem tako što ćete ispržiti crni luk na masti i kasnije ga prislonitina grudni koš kao topao oblog.

LANENO SEME I ULJE – Zahvaljujući visokim sadržajima sluzi, laneno seme pomaže u slučaju suvog i upornog kašlja, a odlično je i u kombinaciji s crnim slezom i slatkim korenom kao lekoviti čaj. Semenke lana sadrže i veoma visoke nivo-e omega-3 masnoća, koje imaju fenomenalno protivupalno dejstvo i pomažu u podizanju imuniteta. Jedna novija studija pokazala je upravo da je upala pluća i disajnog sistema znatno ređa kod ljudi koji uzimaju samo jednu kašičicu lanenog ulja tokom dana.

ĐUMBIROV KOREN – ovaj lekoviti koren predstavlja vrlo moćno sredstvo za detoksikaciju naših pluća. Možete ga koristiti kao dodatak brojnim jelima, ili pak kao čaj od đumbira pomešan sa sokom od limuna, Što će svakako olakšati disanje i pospešiti detoksikaciju svih disajnih puteva. Možete napraviti i lekovitu toplu kupku sa đumbirovim prahom, u kojoj ćete ležati najmanje dvadesetak minuta. Ova kupka otvara naše pore i podstiče proces znojenja, što pomaže eliminaciju toksina, a para koju udišite ulazi pravo u disajne puteve, olakšava disanje i ublažava tegobe bolesti kakva je virusna upala pluća.

NARODNI LEK REN – specifičan ljut miris i još intenzivniji ukus potiču od sastojka singrina, zbog kog nam pri konzumiranja rena često poteče i koja suza, ali i dobro prorade pluća i sinusi. Nedavna istraživanja objavljena u Univerzitetu u Ilinoisu pokazuju da blagotvorni ren sadrži veoma velike količine glukozinolata, izuzetnog sastojka koji mnogostruko pojačava naš imunitet, a koji je podjednako važan i u borbi s tumorom. Ovaj lekoviti koren bogat je i vitaminima B6, B12 i B1 .

Ren se koristi za lečenje plućnih bolesti, upaljenih sinusa, upornog kašlja i dr. Za čišćenje pluća možete napraviti čaj tako što ćete 10 grama dobro narendanog rena preliti sa 2 dl provrele vode i ostaviti da odstoji barem nekoliko minuta. Tako spremljen napitak podelite na tri dela i uzimajte najviše tri puta dnevno. Za kašalj i otežano disanje preporučuje se uzimanje izrendanog rena pomešanog sa domaćim medom, svako jutro obavezno na prazan stomak, po jednu malu kašičicu.

KOJA HRANA PODSTIČE STVARANJE SLUZI

Pojedine namirnice, poput brojnih mlečnih proizvoda ali i samog mleka, kao i neke druge namirnice životinjskog porekla – podstiču stvaranje sluzi u našem organizmu, pa se i bronhije i alveole oblažu i pune sa njome. Usled toga krvu zidovima naših alveola ne može doći u dodir sa kiseonikom i preuzeti ga. Nedostatak kiseonika u organizmu se drugim recima zove gušenje, a kao odgovor našeg organizma na ovo stanje javlja se jak kašalj – nagla i snažna kontrakcija pluća u pokušaju da se izbaci sluz iz pluća koja nas guši.

Druga urgentna i nimalo prijatna reakcija organizma jeste naglo podizanje telesne temperature ,kako bi se ti toksini sagoreli i tako brže eliminisali. Dakle, bilo da vam je dijagnostikovana bakterijska ili virusna upala pluća, ili ste samo jače prehlađeni, dobro je znati da u tom periodu izbegavate upravo ove namirnice – životinjskog porekla. Prednost dajte varivima od mahunarki, integralnim žitaricama, orašastim koštunjavim plodovima, sezonskom voću, povrću, semenkama,klicama i drugoj odličnoj biljnoj hrani.

Izvor: kucnilekar.com

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :
4