nedjelja, 12. travnja 2015.

TAJNI ISCJELITELJSKI RECEPTI SIBIRSKE TRAVARKE BABUŠKE AGAFIJE

TAJNI ISCJELITELJSKI RECEPTI SIBIRSKE TRAVARKE BABUŠKE AGAFIJE
Arheološke iskopine svjedoče o tome da su još drevni preci slovenskih naroda – Skifi znali da uzgajaju mnoge važne ljekovite biljke.

Slavna tradicija ruskih narodnih ljekara i vidara doseže do današnjih dana o čemu najbolje svjedoče reči jednog od njih (G.N.Užegov) koji kaže da je „došlo vrijeme povratka majci prirodi i njenim darovima, čija je cijena neprocenjiva“. Sibirska travarka Agafja Tihonova Jermakova još kao mala znala je „koja travka koju boljku liječi…“

Ljekarske tajne naslijedila je od majke, a ona od svoje bake i sve tako u nedogled. Tajne ove sibirske travarke danas su sabrane i objavljene u knjizi Anastasije Gorodec „Recepti babuške Agafje“. U njoj su prezentovani mnogi iscjeliteljski recepti kao i korisni savjeti i preporuke, od kojih ćemo vam neke podariti.

PROTIV BORA

„Ako hoćeš da ti koža uvijek bude glatka i da se ne pretvori u neželjene bore u tome će ti pomoći mješavina od pasjeg trna (Hippophae L.), šumskih orlovih noktiju (Lonicera L.) i lipovog cvijeta (Tilia flos).

Uzeti po malu kašiku dobro usitnjenih dijelova šumskih orlovih noktiju i lipovog cvijeta i pasjeg trna pa preliti ključalom vodom, poklopiti i ostaviti da odstoji najmanje dva sata. Za poboljšanje ekstrakta dobro je dodati i čašu plodova orlovih noktiju. Sadržaj, procjeđen i ohlađen, nanijeti na lice, najbolje uveče pred spavanje. Prepart koji preporučuje babuška Agafja intenzivno hrani kožu, održava nivo njene vlažnosti i istovremeno „pegla“ bore.

SREBRNA VODA SVAKU BOLEŠTINU OTKLANJA

U mali vrč hladne izvorske vode ubaci srebrni prsten ili novčić i sačekaj.Voda će se ubrzo zaodenuti iscjeliteljskim svojstvima. Kod svih boleština dobro je uzimati kašičicu takve vode, najbolje ujutro. Od iste vodice mogu se pripremati odvari, ekstrakti, čajevi i drugi ljekoviti pripravci koji, zahvaljujući njoj, ispoljavaju mnnogo snažniji ljekoviti efekat. Mladost, i zdravlje, ali i snaga vratiće se brzo u vaše tijelo, kaže babuška Agafja.

ZA MEKŠU KOŽU RUKU

Ako ste izgubili mekoću kože na rukama i dlanovima pomoć potražite od dvozupca (Bidens tripartita L.). Pregršt osušenog i dobro usitnjenog dvozupca, preliti čašom ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji do večeri, pa procijediti. Dvije velike kašike kravljeg masla izmiješati sa malom kašikom livadskog meda. Svemu dodati malu kašiku ekstrakta od dvozupca i sve dobro izjednačiti. Nanijeti na kožu i dlanove, još bolje blago utrljati.

KOD AKNI (BUBULJICA)

Pomiješati aromatični med sa svježe iscjeđenim sokom od crnog luka u razmeri 1:1. Dobro ujednačenu mješavinu nanositi na lice i dijelove tijela gdje su izbile bubuljice. Držati nanos pola sata pa isprati toplom vodom. Terapiju ponavljati 2-3 puta na dan.

KOD TVRDE KOŽE, ŽULJEVA, KURIJEG OKA

Ukoliko vas žuljevi, a naročito kurije oko, dovode do očajanja mažite ih svaki dan (nemojte da vas mrzi!) sokom od svježe iscjeđenog maslačka (Taraxacum Hall.) sve do nestanka tegoba. Maslačak se u svim slučajevima pokazao kao veoma dobar iscjelitelj.

VITAMINSKI NAPITAK SA KOKOTCEM

Ovaj napitak posebno će dobro doći maloj djeci kao i malokrvnima, iscrpljenim od umnog i fizičkog rada, sportistima i dr. Ubaci u litar ključale vode prstohvat kokotca (Melilotus officinalis Lam.), dodati pola čaše plodova borovnice, a može i drugih šumskih plodova, i šećera ili meda po ukusu. Odmah po ključanju skinuti sa šporeta i ohladiti. Pijte u zdravlje!- kaže babuška Agafja.

magicnobilje.com

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :
4