ponedjeljak, 13. travnja 2015.

Sa ovim namirnicama zdrav doživio 113 godina- SAMO SAM SLIJEDIO OČEV SAVJET!


Rođen je u Brazilu 1901. godine. Iako je uvidio da se svijt postepeno mijenja on je nastavio da slijedi očeve savjete o prehrani i da primenjuje njegov stil života.Bernardo LaPallo iz Arizone 2014. godine napunio je 113 godina.

Nije slijepo prihvatao nove, potencijalno štetne, načine življenja.

Bernardo dolazi iz porodice stogodišnjaka. Ipak, on vjeruje da njegova dugovječnost treba biti akreditovana više njegovim izborom životnog stila nego svojim genima jer je on ove godine doživio u potpuno dobrom zdravlju!

Njegov otac je bio doktor i travar i savjetovao ga šta da jede ako želi da ostane zdrav.

Bernardo je i dalje u stanju da se stara o sebi samostalno, radi i ide u šetnju svaki dan.

Takođe se stara da ostane mentalno agilniji čitanjem i popunjavanjem ukrštenica.

Ovo su pet namirnica koje su mu pomogle da ostane zdrav i aktivan a koje on posebno ističe:

Bijeli luk: Dobro poznat po svojim ljekovitim svojstvima koje su pripisane jedinjenju sumpora koji sadrži alicin. Ova supstanca je najistaknutija i daje luku poseban miris. Bijeli luk se koristi vijekovima da smanjii visok krvni pritisak i visok nivo holesterola, sprečava srčana oboljenja i aterosklerozu i djeluje protiv raka. Za maksimalne rezultate jedite sirov.

Med: Sirovi med je jedina superhrana iz prirode. Obiluje antioksidantima i pomaže tijelu da se izbori sa različitim bolestima. Med je najpoznatiji kao zdrav, prirodni zaslađivač  i lijek, ali može se koristiti i spolja, u maskama za lice i tijelo koji promovišu zdravlje kože i mladolik izgled.

Čokolada: Crna čokolada sa visokim sadržajem kakaa (barem 70%) može biti veoma dobro za vas kada se konzumira u umjerenoj količini. Bogata je antioksidantima i spriječava kardiovaskularne bolesti snižavanjem holesterola i krvnog pritiska, povećava protok krvi i smanjuje stres.

Cimet: Cimet snižava nivo šećera u krvi i holesterol, liječi upale i infekcije, pomaže kod varenja.

Maslinovo ulje: Ova Mediteranska poslastica je dobar izvor zdravih ulja, sve dok ga ne zagrijete. Bogata je mononezasićenim mastima i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Ekstra devičansko maslinovo ulje je tip koji utiče najviše na zdravlje, pa bi trebalo da bude vaša prva opcija.

Međutim,obzirom da se danas,barem na našim prostorima ne može naći ekstra djevičansko ulje za koje je dokazano da je čak i otrovno(o tome smo pisali OVDJE)

Mi bismo vam preporučili kokosovo ulje umjesto maslinovog.

Naime,višestruko korisno ulje i najbogatiji poznati izvor srednjeg lanca masnih kiselina je svakako kokosovo ulje.
Kokosovo ulje, ne samo da je odlično za kuhanje i konzumiranje u sirovom obliku već ujedno regulira probavu, potpomaže asimilaciju masti i snabdijeva organizam energijom.

Kokosovo ulje bogato je zdravim zasićenim mastima i antioksidansima. Pospješuje rad mozga, jača imunitet i omogućuje pravilan rad štitnjače.

Budući da brzo prodire u stanice, kokosovo ulje ubrzava probavu, no ujedno je i snažan izvor energije.
Po nama,ovo ulje je No 1

Više o stilu života ovog čovjeka možete pogledati na ovom videu ovdje

prvi.saznaj.net

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :
4