Rak je izuzetno podmukla bolest koja se može nazvati i bolešću današnjice, s obzirom da od njega boluje toliki broj ljudi i da je smrtonosan u velikom broju slučajeva
Sve više ljudi danas boluje od nekog oblika raka. Iako je medicina prilično napredovala na tom polju, i dalje se većina rešenja svodi na operacije (koje su nekad zaista jedini način) i hemoterapiju, koja oštećuje i zdrave ćelije i loše utiče na ceo organizam.
Zato vam donosimo pet lekovitih biljaka koje su najefikasnije u borbi protiv ove opake bolesti.
Kanabis
Poznato je da ulje kanabisa veoma efikasno suzbija rak, pogotovo rak kože. Jedini problem s tim jeste što je ta supstanca u većini zemalja još uvek ilegalna, iako dokazano pomaže mnogima.
Saznajte kako deluje ovo moćno ulje.
Kurkuma
Kurkumin, verovatno jedan od najmoćnijih antioksidanasa iz kurkume ima brojne pogodnosti po zdravlje. Nedavna studija u Minhenu je pokazala da on takođe sprečava nastanak metastaze.
Kukrumin ispoljava antizapaljenske i antioksidativne efekte sprečavajući TNF-alfa (tumor- nekroza faktor) i suzbijajući oksidativni stres.
Zato se kurkuma nalazi na ovoj listi najmoćnijih biljaka u borbi protiv raka.
Maslačak
I cvetovi i listovi maslačka bogati su lekovitim supstancama, međutim, koren maslačka sadrži moćne aktivne sastojke koji ubijaju ćelije raka, a da pritom zdrave ćelije ostaju neoštećene.
Saznajte više o ovoj moćnoj biljci i savršenom borcu protiv kancera.
Zeleni čaj
Zeleni čaj svoje zdravstvene pogodnosti duguje flavonoidima koji se zovu katehini. Od njih je naročito važan epigalokatehin-3-O-galat (EGCG).
Južnokorejski istraživači su otkrili da EGCG blokira TNF prirodnim putem tako što vezuje ćelije glatkog mišićnog tkiva.
Grožđe
Grožđe je voće koje je bogato rezveratolom, supstancom koja je veoma moćan antioksidans i antimutogen.
Najvažnija osobina resveratrola je inhibicija ciklooksigenaze-2 (CoX-2). CoX-2 je povezan sa rakom i abnormalnim rastom u intestinalnom traktu. Prirodni CoX-2 inhibitori kao što je resveratrol, dokazano smanjuju nastanak raka i sprečavaju prekancerogeni rast.
Zato jedite redovno crno grožđe kako biste smanjili rizik od dobijanja raka. Kada jedete grožđe, obratite pažnju na semenkice koje se nalaze unutra. Bilo bi dobro da ih skrckate zubima, jer se tako oslobađaju moćni aktivni sastojci.
(Telegraf.rs)
0 komentari:
Objavi komentar