
Novi testovi pokazali su da redovna konzumacija maslinog ulja poboljšava zdravlje srca. Maslinovo ulje naime sadrži omega-6 masne kiseline koje blokiraju upalne procese kod hroničnih zdravstvenih tegoba, kao što su srčane bolesti i artritis.
Namočite šnitu hljeba maslinovim uljem i mogli biste smanjiti rizik od srčanog udara u svega šest sedmica, tvrde naučnici sa Univerzitetu u Glasgowu. Sofisticirani novi testovi pokazali su da redovita konzumacija maslinovog ulja dramatično poboljšava hemijske signale u tijelu povezane s bolestima krvnih sudova.
Istraživanje škotskih naučnika pokazalo je da dodavanjem samo četiri čajne kašikice tj. 20 mililitara maslinovog ulja zdravoj prehrani odrasle osobe, možemo učiniti čuda za naše zdravlje. Dr. Bill Mullen je ovom prilikom izjavio: "Ako možemo identificirati rane znakove bolesti, prije nego što se bolest razvije, možemo je i početi liječiti prije nego postane problem koji zahtijeva skupo liječenje."
U svega šest sedmica mjerenja, poboljšali su se različiti znakovi srčanih bolesti, koji su mjereni u urinu. Ovo je prvi put da se koristila ova tehnika kako bi se otkrilo koja je točno namirnica odgovorna za blagotovorne učinke za organizam. Ovom prigodom željelo se otkriti kako će maslinovo ulje utjecati na zdravlje srca kod ljudi koji ga inače ne konzumiraju. I pokazalo se i više nego korisnim, pa se znanstvenci i zdravstveni djelatnici nadaju da će ova otkrića ponukati ljude da barem djelomično zamijene svoja dosadašnja ulja s maslinovim.
Inače, istraživanjem je otkriveno i da se konzumiranjem maslinovog ulja (ili na salati ili natopljenog u hljebu) smanjio krvni tlak i poboljšao omjer dobrih i loših masti u krvi, iako nije utjecalo na holesterol.
(MOJEzdravlje)
0 komentari:
Objavi komentar