utorak, 3. ožujka 2015.

ABECEDA RAKA: Ukoliko primetite ove četiri stvari, ODMAH se javite lekaru (FOTO)


Australijsko udruženje za podizanje svesti o prevenciji kancera objavilo je abecedu simptoma koja vam mnogo može pomoći u prevenciji tumora.
Stižu nam lepi i sunčani dani, a sa njima i rizik od melanoma. Zbog toga je važno voditi računa o prevenciji, jer vas pravovremeno reagovanje može spasti operacije i stresa.

Australijsko udruženje za podizanje svesti o prevenciji kancera objavilo je abecedu simptoma koja vam mnogo može pomoći u prevenciji:
A – Asimetrija
Foto: cancer.org.au
Asimetrični mladež može biti znak kancerogene izrasline. Iako nisu svi tipovi tumora asimetrični, važno je proveriti kod lekara ukoliko uočite bilo kakve nepravilnosti.
Kako najlakše odrediti asimetriju? Povucite liniju do centra mladeža i proverite da li svaka strana u potpunosti reflektuje suprotnu. Ukoliko to nije slučaj, mladež vam je asimetričan.
B – Boja
Zamrljane ivice sa bojama poput crne, plave, crvene, bele i/ili sive su znak za uzbunu

C – Nestalne ivice
"Umrljane" ivice mladeža mogu ukazivati na to da izraslina raste, menja se ili se širi. Zato, ukoliko primetite nepravilne ivice, odmah se javite lekaru.

D – Dijametar (prečnik)
Obratite pažnju na mladeže za koje uočite da se šire u prečniku. Ukoliko odrasla osoba koja je završila sa rastom ne oscilira previše u kilaži, ne bi trebalo ni da dolazi do promene u veličini mladeža.
 dnevno.rs/

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :
4