POTREBNI SASTOJCI:
Kora
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1,5 kašika kakao
Sirup
250 gr šećera
350 ml vode
Fil
500 ml mlijeka + 100 ml mlijeka da se razmuti brašno i šećer
9 kašika šećera
9 kašika brašna
250 gr margarina ili maslaca
3 kesice vanilin šećer
Preliv
100 gr mliječna čokolada
3 kašika suncokretovog ulja
Uputstvo za pripremu ledenih kocki:
Umutiti 5 jaja, 5 kašika šećera i 5 kašika brašna, dodati 1,5 kašika kakao. Sve to sipati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni 20 minuta. Pečeni kolač preliti sirupom od 350 ml vode i 250 gr šećera, koji je prokuhan i ohlađen.
500 ml mlijeka kuhati sa 3 kašike šećera a posebno u 100 ml mlijeka rastopiti 6 kašika šećera i 6 kašika brašna. Tu masu sipati u proključano mlijeko i kuhati dva, tri minuta.
Umutiti 250 gr margarina sa tri vanilin šećera, pa izmiješati sa prohlađenim kremom. Dobijeni krem preliti preko pečenog kolača.
100 gr mliječne čokolade rastopiti sa 3 kašike suncokretovog ulja i preliti preko fila.
Pleh staviti u frižider da se ohladi. Ohlađen kolač seći na kocke. Za sve sladokusce prijatan desert.
U ohlađen krem se može dodati sezonsko voće: jagode, višnje, maline… itd.
Uz kolač se može poslužiti i sladoled od vanile.
Izvor: Magazin.ba / blog.neum-bih.com
0 komentari:
Objavi komentar