
Ne treba naglašavati koliko gracioznosti imaju indijske žene; njihova gipkost i tananost, skrivena i naglašena tradicionalnim sarijem, poznata je širom svijeta. Osim strogih zahtijeva ljepote, ishranu diktira religija ali i klimatski uslovi. Kako je sada naša klima gotovo dostigla karakteristične indijske, probajte ovu dijetu tokom najvrelijih dana.
Indijska dijeta
Indijska dijeta predlaže sljedeće namirnice:
1) voće, sirovo ili sušeno, tokom jela, ali i između obroka,
2) sirovo povrće sa sosom od prirodnog jogurta, 20 % sira, morske alge,
3) bareno povrće, spremljeno na brzi način ( tako se čuvaju vitamini i minerali) koristi se minimum jednom i čorbe od njih – tople ili hladne.
4) Jela od žitarica, najbolje u vidu kaše, bez pretijerane upotrebe bijelog hljeba, makarona i slatkiša,
5) Tri glavna mliječna proizvoda su polumasno kiselo mlijeko, prirodni jogurt, svježi sir.
6) Orasi, i zrnjevlje ( bademi, lješnjak, sjemenke suncokreta, susam.)
Prijedlog osnovnog menija
DORUČAK: sok od svježeg voća ili povrća, čaj s limunom ili mlijekom, ali uvijek nezaslađen šećerom, žitarice u nemasnom mlijeku.
RUČAK: salata od krastavaca sa jogurtom i susamom, tanjir riže sa sočivom i barenom mrkvom.
Ili: tanjir griza sa mahunarkama,
Ili: porcija 20% svježeg sira i salata od sezonskog voća.
VEČERA: salata od sojinih izdanaka, paradjza i gljiva, povrtna musaka sa komadićem domaćeg hljeba,
ili: dva poširana jaja sa spanaćem i komad tosta
ili : sojin stek s povrćem, prirodni jogurt i kompot od jagoda.
//aura.ba/
0 komentari:
Objavi komentar