Kada bih trebala u jednoj rečenici opisati životni princip ishrane, rekla bih ovako: jedite da biste živjeli, nemojte živjeti da biste jeli !
Ne postoji čarobna formula za mršavljenje i sve što se prezentira putem medija kao ''idealno rješenje za sve probleme'' ne pije vode ukoliko ne znate jednu stvar: osluškivati svoje tijelo. Potrebno je znati prepoznati njegove potrebe i razlikovati ih od želja izazvanih reklamama, prazninama, pukom dosadom.
Kada bih trebala u jednoj rečenici opisati životni princip ishrane, rekla bih ovako: jedite da biste živjeli, nemojte živjeti da biste jeli !
Za aura.ba piše: Larisella Leone
Bila sam na dijeti, ako se to može nazvati dijetom, samo jednom u životu. Nije da nije bilo potrebe i prije, no do odredjenog trenutka uopće nisam razmišljala o svojoj kilaži. Onda se desio momenat kad mi je broj na vagi umalo pomutio i svijest i razum. 93 kile, 36 godina, strašno ! Nakon pola godine od tog dana vaga se zaustavila na brojci 63. Bio je to dug i težak put zbog kojeg sam, neskromno, ponosna na sebe. Svoje iskustvo i saznanja rado ću podijeliti sa drugim ljudima, motivirana isključivo željom da pomognem, podržim i učinim bližim osjećaj zadovoljstva postignutim rezultatom svima onima kojima je to želja i potreba.
Za početak: fizička aktivnost je ultimatum i pet obroka dnevno je ultimatum. Sve ostalo je fleksibilno.
Ovo, naravno, ima svoje razloge. Svedeno na najkraće moguće, može se obrazložiti kao normalno funkcioniranje metabolizma, bez upadanja u ''zasjede'' njegova usporavanja, što nedvojbeno opstruira gubitak kilograma.
Doručak, užina, ručak, užina, večera - bez ekstremnog gladovanja, bez rizičnih odricanja, sve u optimalnim granicama.
Današnji recept: složenac od kelja i mljevenog mesa
Potrebni sastojci za 4 osobe:
manja glavica kelja
pola kg mljevene junetine, nemasan komad
250 g posnog sira
4 jaja
pola kašičice praška za pecivo
luk, mrkva, rajčica
mješavina začina po želji
Postupak:
kelj isjeći na trakice i kuhati u kipućoj vodi ili na pari nekoliko minuta, da blago omekša
u tavi, na maslinovom ulju, dinstati luk, ribanu mrkvu i usitnjene oguljene rajčice
tome dodati mljeveno meso i dinstati dok ne bude suho (domaćice, znate o čemu pričam), sve začiniti po želji
ovom dodati kuhane trakice kelja.
odvojiti bjelanjak od žumanjka. bjelanjak istući u čvrst snijeg, dodajući mu vrlo malo soli.
u žumanjak umutiti posni sir, začine i ono malo praška za pecivo. u tu smjesu (mora biti u dubokoj zdjeli) dodati mješavinu iz prethodnog dijela recepta (kelj, meso..)
nakon što su se svi sastojci fino sjedinili sa sirom i jajima, u to lagano umiješati snijeg od bjelanjaka, pazeći da ne izgubi volumen.
dobivenu smjesu preliti u vatrostalnu posudu i peći 25 minuta na temperaturi 175 stupnjeva, ili proizvoljno, ovisno o vašoj pećnici i ukusu.
Ako je uspjelo dobit ćete vrlo hranjiv, zdrav i izdašan obrok. Ako nije, više sreće drugi put.
aura.ba
0 komentari:
Objavi komentar