četvrtak, 29. siječnja 2015.

ČITAV ŽIVOT SVOJU PEĆINICU ČISTITE POGREŠNO? Evo kako da rerna bez mnogo truda izgleda kao nova… FOTO ŽIVOT |


Čitav život se mučite sa čišćenjem vaše pećnice, a i nakon dosta truda i skupih kupovnih sredstava vaša rerna i dalje ne blista onako kako biste željeli? Ovaj način čišćenja je vrlo jednostavan, košta vrlo malo i u procesu se ne koriste potencijalno opasne hemikalije

Sve što trebate je mala zdjelica, prazna ambalažna bočica za prskanje, soda bikarbona, obična kuhinjska spužva i krpa te sirće.

Kako biste očistili unutrašnjojst rerne pomiješajte 2-3 kašičice sode bikarbone sa vodom u zdjelici tako da dobijete pastu koja se može rasprskavati putem bočice.

Sastružite krupnije komadiće hrane koji su eventualno ostali i poprskajte unutrašnjost pećnice pastom, odnosno otopinom koju ste napravili. Ostavite da odstoji preko noći.

Trebalo bi barem 12 sati da pustite da djeluje, a zatim vlažnom spužvom ili krpom lagano prebrišite unutrašnjost rerne kako biste uklonili otopinu.

Za bolji rezultat možete ponoviti postupak svakih 12 sati, recimo dva dana, a u to vrijeme pećnicu možete normalno koristiti.

Posljednji put pećnicu poprskajte otopinom, zatim stavite nešto da se peče (kako ne biste trošili energiju na praznu rernu) i nakon toga pustite da se ohladi dok ne bude ugodno topla da možete krenuti na čišćenje. Upotrijebite običnu kuhinjsku spužvu, i trebali biste biti iznenađeni kako jednostavno se skida sva prljavština.

Nakon toga  je isperite i pobrišite te uključite na nisku temperaturu samo da se osuši do kraja.

Za dodatno čišćenje postoji još jedan trik. Sastoji se u tome da u posudici pomiješate sodu i sirće, što u prvi trenutak izaziva malo “eksplozivnu” reakciju. Stavite sode koliko je potrebno da dobijete gustu pastu, a zatim ovom smjesom i krpom pobrišite pećnicu i nakon toga je naravno dobro isperite.

Staklo na rerni također možete očistiti gustom smjesom od sode bikarbone i vode. Ostavite 30-40 minuta da djeluje, a zatim ponovo prebrišite čistom krpom.
(Doznajemo.com/A.N.)

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :
4