petak, 6. veljače 2015.

Zeleni čaj djeluje antikarcenogeno

antikaregciona
Sadrži antioksidanse koji štite DNA i stimuliraju imuni sustav. Preporučujemo dnevno 100 mg ekstrakta zelenog čaja.

zeleni-caj-240-160Amerika je otkrivena, ali i osnovana, na neprilikama s čajem. Naime, američki su kolonisti odlučili da ne žele plaćati engleskom kralju porez na čaj bez svojih predstavnika u britanskom Parlamentu, te su čaj bacili u more. Iako su Britanci ti koji su proslavili čaj svojim poznatim čajankama, čaj je donesen u Englesku tek u 17. stoljeću trgovanjem s Kinezima, koji ga koriste već 3 000 godina. Danas se godišnje proizvede 2,5 miliona tona čaja u cijelom svijetu, no najviše ga se proizvodi i koristi na Dalekom istoku.

Od mladog lišća zimzelene biljke imenom Camellia sinensis se može dobiti:

zeleni čaj – lišće se lagano pari
crni čaj – lišće se suši na zraku i oksidira
Smatra se da je zeleni čaj zdraviji od crnog čaja jer se parenjem čuva snažan učinak polifenola. Iako obje vrste sadrže kofein, zelenog čaja se proizvede samo 20% godišnje od ukupne proizvodnje čaja.
 Zeleni čaj sadrži širok raspon polifenolnih spojeva uključujući katehin, epikatehin, te epigalokatehin galat, smatran glavnim aktivnim sastojkom. Jedna šalica zelenog čaja sadrži 300 do 400 mg polifenola i 50 do 100 mg kafeina. Zeleni čaj je kao antioksidans snažniji možda i od vitamina C i E. (53) U istraživanjima vršenim na životinjama zeleni čaj je uspješno potaknuo enzime zadužene za antioksidaciju i detoksifikaciju organizma (54), dok je u istraživanjima na ljudima prepolovio opasnost od dobijanja raka. (55) U istraživanjima u kojima su korištene epruvete, zeleni čaj je zaustavio promotore tumora koji su aktivni kod raka dojke. (56) Zeleni čaj sprječava i stvaranje tvari uzročnika raka želuca, što uključuje nitrozamine. (57)

Zeleni čaj djeluje antikarcenogeno jer (58):

stimulira imunosni sustav
spriječava lijepljenje trombocita na krvne stijenke
kao antioksidans štiti stanice imunosnog sustava koje uništavaju više stanica tumora, te u isto vrijeme štiti koristan prostaglandin PGE-1
sprječava metastaziranje
spriječava pucanje veznog tkiva putem kolagenaze, što je glavni način širenja stanica raka. (59)
http://zdravljeirecepti.blogspot.com/

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :
4