Budući da poboljšava pamćenje, heljdu nazivaju i idealnom hranom za mozak. Čaj od heljdinog cvijeta ima ljekovito djelovanje na dišne organe i pluća (kašalj, sluz, katar), a mješavina listova i cvjetova heljde liječi aterosklerozu krvnih žila.
Heljda ublažava posljedice zračenja i kemoterapije i pretjeranog umnog rada. Jela od heljde pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, a posebno kod povišenog krvnog tlaka i probavnih problema.
Ne sadrži gluten, heljda nije žitarica.
Pored navedenog, izuzetno je korisna za gubitak suvišnih kilograma. Isprobala sam je. Učinkovitost 100%. Bez ikakvog gladovanja, garantiram Vam!
Dijeta s heljdom:
U usporedbi s žitaricama, heljda je niskokalorična namirnica (nije žitarica), koji sadrži mnogo proteina, aminokiselina, željeza, magnezija, kalija, fosfora, joda, vitamina B1, B6, P.
Ponovit ću da je heljda dijetalni proizvod. Nutricionisti nju često preporučuju uključiti u jelovnik bolesnih od anemije, hipertenzije, bolesti jetre.
Dijeta se drži 14 dana.
Nakon 2 tjedna držanja ove dijete možete izgubiti od 7 do 10 kilograma (ja sam izgubila 6 kilograma), a ujedno i očistiti svoj organizam i odmoriti svoj želudac i crijeva.
Recept za pripremanje heljde:
Prije svega, nabavite heljdu.
Navečer, zrno zaliti kipućom vodom, vodu ocijediti i zaliti ponovo kipućom vodom (1 čaša heljde u zrnu – 1,5 čaša vode). Možete pripremiti 1, 2 ili 3 čase, koliko god želite. Pokušajte s jednom, pa ćete regulirati prema svom apetitu.
Poklopiti i ostaviti preko noći (ne kuhati). Ujutro je spremna za uporabu.
Heljdu je dozvoljeno jesti koliko god želite, bez začina, umaka i soli (jedino može soja sos). Tijekom dana popiti 1l kefira (ne više od 1% -1,6%). Pijte obavezno vode, koliko god želite, ali ne manje od 1,5 litre dnevno. Uz vodu sam pila i zeleni čaj. Dozvoljena je i kava, ali ne više od 2 šalice dnevno, bez šećera. Poželjno je da posljednji obrok imate 4 sata prije spavanja.
Tijekom dana možete uzimati voće i povrće (jabuka, naranča, kupus salate, zeleno povrće, suhe šljive, žlicu meda). Možete jesti obareno zeleno povrće – špinat, brokula, prokulica, grašak… Bez soli i drugih začina.
Heljdina dijeta nije gladovanje, ne bi trebali imati osjećaj gladi.
Još jedna napomena: kad završite dijetu, nemojte se odmah vagati, pričekajte još 3-4 dana, pa tek onda stanite na vagu (jer čišćenje organizma nastavlja se još nekoliko dana, nakon završetka ove dijete).
Iskustva naših čitateljica:
“Svima bih preporučila ovu heljdinu dijetu prvenstveno zbog zdravlja, a također i radi ljepšeg izgleda kože. Samo treba dobra volja i znati što želimo i očekujemo od ove dijete!”, Elmina
“..S dijetom sam jako zadovoljna jer sam uvijek sita, ne osjećam glad, a kilogrami idu dolje. Za 10 dana je otišlo je čak 7 kilograma.” , Elvira
http://zdravljeirecepti.blogspot.com/
0 komentari:
Objavi komentar