petak, 6. veljače 2015.

STIŽE SNJEŽNA OLUJA: Pogađa prvo Hrvatsku i zapad BiH, nakon ponedjeljka i ostatak regije!?

snjeznaoluja
Prema prognozama meteorologa, u četvrtak u drugom dijelu dana i u petak na sjeverozapadu, sjeveru, središnjem i gorskom dijelu Hrvatske očekuje se snijeg, kada uz jak sjeveroistočni vjetar može biti snježne mećave i vijavice osobito u gorju.

U dane vikenda ipak se predviđa postepeno slabljenje oborina uz sve izraženiji pad temperature posebno krajem nedjelje kada je moguć novi snijeg na kopnu.
Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, sve do nedjelje predviđa se nestabilno vrijeme uz padavine, u gorju te na zapadu, sjeverozapadu i sjeveru zemlje uglavnom snijeg, u ostatku Bosne i kiša i snijeg, od petka uglavnom snijeg. Obilniji snijeg u gorju, te na sjeverozapadu i zapadu zemlje, gdje uz jak vjetar može biti lokalne mećave i snježne vijavice.
U Hercegovini kišovito uz obilnu kišu u drugom dijelu četvrtka i u noći na petak, kada su moguće i grmljavine uz pojavu sugradice i tuče (grada).
– U gorskim područjima očekuje se snijeg, a tokom petka i subote snijeg se očekuje i na sjeveru te zapadu Hercegovine, pojava susnježice lokalno je moguća i u dolini Neretve. U nedjelju u Bosni oblačno uz slab do umjeren snijeg u Hercegovini također oblačno uz slabu kišu ponegdje susnježicu – navode na stranici Vremenska prognoza za Hrvatsku i BiH svakodnevna.
Kada je riječ o ostatku regije, do nedjelje se prognozira oblačno uz oborine: U Srbiji, Makedoniji, Kosovu unutrašnjosti Crne Gore trebala bi biti uglavnom kiša, no nije isključena pojava susnježice i snijega ponajprije za vikend. U obalnim područjima uglavnom kiša, sutra i u petak moguća obilna kiša uz pljuskove i grmljavine posebno u Crnoj Gori i Albaniji.
– Kako se sad čini u nedjelju bi snijega moglo biti i širom Srbije te u Makedoniji, Kosovu i unutrašnjosti Crne Gore. Ovo bi bio uvod i u hladan i snježan prvi dio sljedeće sedmice širom jugoistoka Europe tako da sve koji isčekuju snijeg u Srbiji i Makedoniji dočekati će ga u noći na ponedjeljak i tokom ponedjeljka moguće i u utorak – navodi isti izvor.
ACCUWEATHER prognozira snježnu oluju!
Jaka sniježna oluja zahvatiće od četvrtka do petka sjeverne dijelove Balkanskog poluostrva, prognoze su objavljene na stranici Accuweather.com. Po ovom izvoru, snježno nevrijeme biće najizraženije u sjevernim dijelovima Bosne i Hercegovine, te Hrvatske i Slovenije.
– U područjima u unutrašnjosti ovih zemalja padaće umjeren do gusti snijeg, a prognoze su da će visina sniježnog pokrivača dostizati i jedan metar. Posljedice sniježnih padavina osjetiće se najviše u saobraćaju, pa su mogući zastoji, a pojedini aerodromi će vjerovatno morati otkazati neke letove. Najgore nevrijeme očekuje se u Zagrebu i Ljubljani, međutim vrijeme će se tokom vikenda popraviti – navodi izvor.
PROGNOZA FHMZ
A ovo je prognoza federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH:
U petak, 6.02.2015 u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom u nizinama, a u višim područjima snijegom. U sjeverozapadnim područjima Bosne snijeg se očekuje i u nizinama. Očekuje se između 20 i 40 litara padavina po metru kvadratnom u cijeloj zemlji. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od -2 do 3, na jugu do 8, a najviša dnevna temperatura od 0 do 6, na jugu do 10°C.
U subotu, 7.02.2015. u Bosni i Hercegovini oblačno sa padavinama u Bosni. U nizinama se uglavnom očekuje kiša i susnježica, u jutarnjim satima prolazno i snijeg. U višim područjima snijeg. U Krajini je moguć snijeg veći dio dana. Vjetar slab sjevernog smjera. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu do 5,a najviša dnevna temperatura od -1 do 4, na jugu do 10°C.
U nedjelju, 8.02.2015. u Bosni i Hercegovini oblačno. U većem dijelu zemlje će padati slab snijeg, na jugu slaba kiša. Vjetar u Bosni umjerene jačine sjevernog smjera, u Hercegovini jaka bura. Jutarnja temperatura od -10 do -3, na jugu do 5, a najviša dnevna temperatura od -2 do 2, na jugu do 10°C.
(Doznajemo.com)

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :
4