subota, 7. veljače 2015.

SUPERNAMIRNICE: Opskrbite se njima kako bi izbjegli rak

zdravljeirecepti.blogspot.com
Pri sljedećoj kupovini, stoga, dodajte i neku od supernamirnica s popisa u košaru, jer njihova konzumacija umanjiti će rizik od razvoja nekoliko tipova zloćutnih bolesti.
Svjetski fond za istraživanje raka procjenjuje da je oko 34 posto slučajeva ove opake bolesti povezano sa životnim faktorima, među kojima je i prehrana. Pozitivne vijesti su da brojne studije pokazuju i pozitivne učinke hrane na rak. Pri sljedećoj kupovini, stoga, dodajte i neku od supernamirnica s popisa u košaru, jer njihova konzumacija umanjiti će rizik od razvoja nekoliko tipova zloćudnih bolesti.
Premda nije najugodnijeg mirisa, bijeli luk štiti od brojnih vrsta raka i najveći je "borac" protiv raka želuca, debelog crijeva, usta i grla. Upravo svojstva neugodnog mirisa jako djeluju protiv raka, a sve biljke iz porodice luka sadrže te spojeve. Studije na ljudima pokazuju da su niži rizik od razvoja raka kod ljudi koji konzumiraju puno luka, u usporedbi s onima koji to ne čine. Da biste dobili najbolje iz bijelog luka, nasjeckajte ga ili zdrobite prije uporabe. Jedite ga sirovog, takva konzumacija je najučinkovitija.

Brokula

Košaricu supernamirnica napunite i brokulom jer štiti od raka pluća, mjehura, prostate i dojke. Gorak okus brokule smatra se glavnih razlogom za genijalne učinke u borbi protiv raka. U istraživanjima se pokazalo da je gorak okus zapravo rezultat njenog bogatstva sastojcima izotiocijanitom i glukozinolatima koji ometaju širenje raka.

Masna riba

Masna riba, bogata omega-3 masnim kiselinama štiti od uznapredovalog raka prostate. U kategoriju masnih riba spadaju losos ili pak skuša, a one imaju protuupalna sredstva koja mogu smanjiti rizik od raka prostate. Muškarci koji jedu masnu ribu doista imaju manji rizik od oboljenja.

Zeleni čaj

Prevenciju raka mokraćnog mjehura, želuca i debelog crijeva možete postići konzumacijom zelenog čaja. Najvažniji sastojak ovog napitka je EGCG, jednostavnije rečeno, snažan antioksidans koji zaustavlja štetu na genetskoj razini u labaratorijskim kulturama. Zeleni čaj ima manje kofeina od crnog čaja ili kave, pa ne pretjerujte s njime jer koliko god je dobar mogla bi vas mučiti nesanica.

Cjelovite žitarice

Zaštitite se od raka debelog crijeva i raka dojke cjelovitim žitaricama, jer zbog vlakana koje se u njima nalaze imaju značajnu ulogu za probavu, ali i za hormonalno zdravlje. Vlakna pomažu aktivnosti debelog crijeva te potiču aktivnost crijevnih bakterija. Osim vlakana, žitarice obiluju spojevima koji su povezani sa smanjenim rizikom od raka. No, i tu valja biti oprezan- kupujte žitarice s manje soli i šećera.

Umak od rajčice

Osnovni sastojak rajčice je likopen koji spriječava rast stanica raka prostate te je povezan s nižim rizikom od raka prostate. Nivo likopena, više je kod kuhane rajčice, a idealno bi bilo kada biste joj dodali maslinovog ulja.

Sjemenke lana

Sjemenke štite od raka dojke i debelog crijeva jer sadrže lignans, biljne estrogene koji mijenjaju prirodbi metabolizam estrogena na način koji može zaštititi od raka dojke. Poput sve hrane koja obiluje vlaknima imaju odličan učinak na zdravlje crijeva.

http://zdravljeirecepti.blogspot.com/

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :
4