nedjelja, 8. veljače 2015.

Što jezik govori o vašem zdravlju? Saznajte!


Promjene na površini jezika, boje jezika, pa i vlažnost mogu upućivati na neke bolesti. Provjerite.
Tekstura, boja i vlažnost vašeg jezika mogu biti pokazatelj nekog oboljenja. Nije teško, svako malo isplazite jezik i provjerite stanje vašeg organizma. Pripazite na promjene.

Promjene na površini jezika: Pređite kažiprstom preko jezika - trebali bi osjetiti velik broj malih kružića. Dojam pod prstom bi trebao biti lagano hrapav i dlakav - takav je zdravi jezik.

Ako je jezik gladak možda vam nedostaje nutritivnih vrijednosti. Blijeda, glatka površina jezika može značiti nedostatak željeza ili vitamina B.

Tragovi na jeziku koji podsjećaju na zemljopisnu kartu - ako imate ovakve tragove na jeziku, koji svakodnevno mijenjaju oblik, to može biti znak nedostatka vitamina B ili tek iritacije uzrokovane alkoholom ili određenom hranom.

Naborani jezik: Ova promjena na jeziku uglavnom je bezopasna i uzrokuje je ljuta hrana. Problem je kod pranja jer se jezik teže "održava" čistim.

Kvrge na jeziku: ako je na vrhu jezika može biti znak bakterijske ili virusne infekcije ili alergijske reakcije na hranu ili lijekove.

Promjene boje jezika: Vjerojatno ste primjetili kako se boja jezika mijenja ovisno o onome što jedete. No, promjena boje može biti i zbog nekog oboljenja.

Crni, "dlakavi" jezik: bezopasno, privremeno stanje. Problem je što se na takvom jeziku nakupljaju bakterije. Problem može biti loša oralna higijena, pušenje, disanje na usta, antibiotici... Uz ovu pojavu često dolazi i okus metala u ustima. S pomoću zubne paste, konca i četkice za jezik problem je rješiv. Ako simptomi potraju više od 10 dana, posjetite zubara.

Žuti jezik: Zbog nakupljenih bakterija jezik se ponekad čini žutim. Uzrok ovomu može biti pretjerano pušenje i dehidracija.

Bijeli jezik: Suha usta zbog disanja na usta, dehidracija i pušenje mogu biti uzrok bijelom jeziku na koji se nakupljaju bakterije. Bijeli jezik znači da na vašem jeziku žive bakterije i mrtve stanice, stoga obratite posebnu pozornost na "ribanje" jezika. Bijeli jezik, iako ne često, može značiti i slabokrvnost.

Crveni jezik: kod djece može značiti šarlah. Odrasli rjeđe imaju crveni jezik, no ako primijetite crvenilo na jeziku i ako osjećate bol u ustima, to može biti znak da vam nedostaje važnog B vitamina, niacina.

Smeđi jezik: Ako ste primijetili mrlju na vašem jeziku koja je poprimila smeđu boju, to može biti znak raka kože. Posjetite liječnika.

dnevno.hr

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :
4