nedjelja, 8. veljače 2015.

Prirodno liječenje bubrežnih kamenaca

Recepture za prirodno lijecenje bubreznog kamenca
Bubrežni kamenac je čvrsta ili kristalna nakupina koja se formira u bubregu zbog dijetetskih minerala u urinu.
Urinarni kamenci se klasificiraju po lokaciji: u bubregu (nefrolitijaza), mokraćovodu (ureterolitijaza) ili mokraćnom mjehuru (cistolitijaza); ili po svojem kemijskom sastavu: kalcij, struvit, urična kiselina ili drugi sastojci). Oko 80% svih ljudi oboljelih od bubrežnog kamenca su muškarci. Većina muškaraca počinju dobivati prve simptome između 20 i 30 godina, dok ih žene dobivaju tek kasnije.

Znakovi i simptomi
Kamenci koji remete mokraćni kanal katkad uzrokuju iscrpljujuću, isprekidanu bol koja počinje u boku te se širi prema genitalijama i bedrima. Ova bol se od pacijenata katkad opisuje kao "najveća moguća bol koju su doživjeli". Ovu bol često prati hitnost uriniranja, nemir, hematurija, znojenje, mučnina i povraćanje. Traje u valovima između 20 i 60 minuta a uzrokuje ju stezanje mokraćnog kanala koji pokušava izbaciti kamen.

Uzroci
Prehrambene navike koje povećevaju opasnost od formiranja kamenca uključuju nisku konzumaciju vode i visoku konzumaciju proteina životinjskog podrijetla, natrij, rafinirani šećeri, fruktoza i kukuruzni sirup sa visokom razinom fruktoze, oksalati, ,  pića od cole itd..


Recepture za  prirodno liječenje bubrežnog kamenca
Takodjer posjetite ljekara za pravilnu dijagnozu i tretman.



1. Limunov sok i maslinovo ulje
Kombinacija limunovog soka i maslinovog ulja se tradicionalno koristi kao lek za protjrivanje kamenja iz žučne kese , ali se također može koristiti za liječenje bubrežnih kamenaca . Prisutna  limunska kiselina u limunu pomaže razbiti kalcij - based bubrežnih kamenaca i zaustavlja dalji rast .

1. Uzeti četiri kasike ili četvrtinu šoljice svježeg soka od limuna .
2. Dodati jednaku količinu maslinovog ulja .
3. Pijte ovu mješavinu sa puno vode.
4. Učinite to dva do tri puta dnevno , do tri dana. Ne treba da nastavimo ovaj lijek ako prođe kamenje u jednoj dozi .


2. Sirće
Sirće pomaže rastvoriti kamenje bubrega . Također ima dobar učinak na krv i urin .

1. Pomjesajte dvije kasike organskog Sirćeta i jednu kasiku organskog meda u jednu casu tople vode .
2. Piti ovo nekoliko puta dnevno .

3. Čaj od koprive
 čaj od koprive pomaže u održavanju protoka vode kroz bubrege i mokraćnog mjehura , na taj način pomaze kod mokrenja . U isto vrijeme ,čaj od  koprive pomaze da se kristali ne formiraju u kamenje i salje bakterije dalje .   Čaj će također poboljšati prednosti vode djelujući kao prirodni diuretik .

1. Kuhajte 0,2 litre vode dok ne uzavre.
2. Stavite 1 vrećicu. Ako se čaj ne nalazi u vrećicama onda stavite čajnu žlicu biljke.
3. Prelijete s kipućom vodom.
4. Poklopite i ostavite 15 – 20 min.
5. Procjedite.
6. Pijte 2-3 šoljice čaja od koprive dnevno nekoliko tjedana .

 4. Čaj od bosiljka
1. kasicicu caja preliti sa 2 dl kljucale vode
2. ostaviti da odstoji 5 min u poklopljenom sudu
3. procjediti i piti , mozete dodati i meda po zelji , koristiti 5-6 mjeseci


5. Čaj od celera ili sok od celera
1.Čaj :  2 kašičice iseckanog korena celera preliju se s 1/4 1 hladne vode i lagano se zagreva do vrenja. Posle 5 minuta se procedi. Piju se 2 šolje dnevno. Na isti način se priprema i čaj od celerovog lišća, ali se on brzo greje do vrenja i odmah se procedi.
2. Sok: Najlekovitiji je sveže isceđen sok korena, lista i stabljike; u odnosu na koren uzme se manje listova, jer oni daju gorak ukus.Čist celerov sok pije se tri puta dnevno po pola šolje, 15 minuta pre jela; može se pomešati i s nekim drugim sokom.
6. Čaj od lišća smokve
1. 2 čajne žlice suhog lišća smokve prelijte šalicom (200 ml) kipuće vode.
2. Pokrijte i ostavite 10-15 minuta. Zatim procijedite.
3. Svakog jutra, popijte jednu čašu ovog čaja uz doručak.

7. Sok od crne rotkve
Crnu rotkvu oguliti, izrendati i ostaviti da odstoji 2 – 3 sata. Sok iscijediti i uzimati 3 puta na dan po 0,5 dcl. Sok uzimati 25 – 30 dana i bubrežni kamenci će zasigurno nestati.

8. Uvin čaj
Ovo je jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova za probleme s bubrezima i mjehurom. Uvin čaj može umanjiti infekciju, pročistiti urinarni trakt i otkloniti bolove. Osobama koje pate od kamena u bubregu se preporučuje 500 mililitara uvinog čaja dnevno.


9. Rastavić
Ovo je učinkovit lijek protiv tegoba uzrokovanih kamenjem u bubrezima. Pijte dnevno oko 3-4 šalice čaja od preslice to ce ublažiti bolove.

10. Tamjan
Ukuvati tri zrna smole od belog tamjana u vrlo malo vode ( količina od jedne male kafene šoljice) i kuvati lagano sve dok ne uvri do količine od pola kafene šoljice.
Piti svako jutro isključivo na slamčicu kako ne biste oštetili zubnu gleđ. Odmah nakon upotrebe tamjana pojedite jedan ceo limun. Nakon nekoliko dana bubrežni kamenac se pokreće i izbacuje iz bubrega…

NAPOMENA: tamjan kao lek u ovom slučaju neće odgovarati svima jer će se bubrežni kamenci pokrenuti, osobama koje to ne žele ne preporučujemo da ga upotrebe..

http://zdravljeirecepti.blogspot.com/

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :
4