utorak, 3. veljače 2015.

NAPITAK ZA LIJEČENJE ŠTITNE ŽLIJEZDE – ŠTITNJAČE


Ovaj napitak uspješno liječi štitnjaču ako se radi o nedostatku joda. Samo jedna kura ovim napitkom biti će dovoljna.

Recept za napitak

    Sastojci:
    - 40 komada zelenih (mladih) sitnih oraha
    - 1 Kg meda domaćeg
    - Jedna veća ili više manjih staklenih tegla

Priprema:

Dobro operite orahe, posušite, te ih nabodite iglom više puta, ili oštrim nožem napravite tanke usjeke u njima. Orahe stavite u teglu, prelijte ih medom i ostavite na otvorenom, izložene suncu. Ovaj proces treba da traje najmanje 40 dana, zatim procijedite kroz cjedaljku, te tečnost prespite u staklenu flašu.

Konzumiranje

Kura ovim napitkom traje dok ga ne potrošite, pijte svako jutro na tašte jednu rakijsku čašicu, tj. 2 dl.
Ako i dalje osjetite tegobe štitnjače, ponovite ovu kuru nekoliko puta.

Da bi štitna žlijezda proizvodila svoje hormone, neophodan joj je jod koji unosimo preko hrane i vode.

Ova žlijezda svaki dan treba oko 200 mikrograma joda.

Najveći izvor ovog minerala su prije svega sve vrste ribe, zatim sirevi i mliječni proizvodi. U voću ćemo pronaći veoma malo joda, osim u ananasu i jabukama, koji se izdvajaju kao namirnice bogate jodom. Od povrća najveću količinu ovog minerala imaju grah, krompir, paradajz i luk. Međutim, ni sa jodom ne treba pretjerivati, jer može doći do oštećenja štitne žlijezde.
Hrana koja je bogata mastima i šećerima, kao i nedostatak vitamina C i A, mogu uticati na smanjenje joda u našem organizmu.

Isto tako, riba kao najveći izvor ovog minerala, termičkom obradom gubi polovinu sadržaja joda, a krompir više od jedne trećine.

Zbog toga uvijek treba izbjegavati dugo kuhanje hrane, posebno bez poklopca, te prednost dati blanširanju i kuhanju u ekspres loncu. Da bi se u namirnicama sačuvao jod, potrebno ih je držati na suhom i hladnom mjestu ili u frižideru.

Jod spada u oligoelemente, odnosno minerale koji su zastupljeni u maloj količini u našem organizmu, ali su neophodni za zdravu funkciju cijelog tijela.
aura.ba

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :
4