Dijeta koju vam predlažemo sastoji se u smanjenju masti, a da kalorijski unos ne padne ispod 1.200. Također, dijeta koja je pred vama omogućuje odstranjivanje po kilogram sala sedmično. Ono što trebate učini jeste da limun što češće koristite u ishrani! Kad je prehrana uravnotežena, limun ne može naškoditi
Dijeta sa limunom rezultat je rada nutricionistkinje i doktorice Eveline Flači (Flachi) iz Italije. Kod kuće sigurno svi imaju jedan do dva limuna, od kojih se troši samo poneka kap kako bi se začinila šoljica čaja ili pečena riba. Međutim, limun koristan i osobama koje se osjećaju debelim, imaju probleme sa probavom i nečistom kožom.
Taj agrum sadrži tvar hidroksicitat koji usporava asimilaciju masti. Bogat je esencijalnim uljima kao što je limonen koji blokira sintezu holesterola, dok jedna vrsta šećera, polikosanol, prisutna u kori, pomaže sagorijevanju masnoća.
Dijeta koju vam predlažemo sastoji se u smanjenju masti, a da kalorijski unos ne padne ispod 1.200. Također, dijeta koja je pred vama omogućuje odstranjivanje po kilogram sala (a ne mišića) sedmično, pa tako i smanjivanje konfekcijskih brojeva bez mnogo muke.
Limun, zahvaljujući svom pročišćavajućem djelovanju pomaže u oslobađanju od nakupljenih tekućina, pa i celulita. Ono što trebate učini jeste da limun što češće koristite u ishrani! Kad je prehrana uravnotežena, limun ne može naškoditi.
Šta vam nudi dijeta s limunom?
X Pročišćavajuća dijeta koja smanjuje apsorpciju masti na prirodan način i podmlađuje kožu.
X Limun sadrži vitamin C, čudesno sredstvo protiv starenja, te minerale korisne za otklanjanje ljetnog umora.
X Očekujte gubitak gubitak jednog kilograma sedmično.
X Visok nivo kalija u limunu neutralizira pretjerano lučenje kiseline.
X Zbog velike količine limunske kiseline koja, osim što steže (korisno i u slučaju proliva), potiče i rad probavnih enzima.
PRIMJER SEDMIČNOG JELOVNIKA
Ponedjeljak
Doručak (ovaj doručak se koristi svaki dan, s tim što se namazi mogu mijenjati): šoljica čaja sa limunom, dvije kriške integralnog dvopeka i kašičica marmelade.
Ručak: kuhana riža (70 g) začinjena limunovim sokom, 2 kašičice ulja i 2 kašičice parmezana, zelena salata (150 g) s limunovim sokom i kašicom ulja, voćna salata.
Večera: prženi komadići teletine i goveđe šunke sa kriškama limuna, integralno pecivo, špinat začinjen limunovim sokom.
Utorak
Ručak: oslić u foliji (150 g) s jednom kapi ulja, sokom jednog limuna, te drugim izrezanim na kriške, integralno pecivo, mahune kuhane na pari, začinjene sa malom kašičicom ulja i sokom od pola limuna.
Večera: pileća prsa (150 g) pečena na tavi sa vrlo malo ulja, začinima i limunovim sokom, pečene paprike začinjene sa nekoliko kapi ulja i sokom od pola limuna, te integralno pecivo.
Srijeda
Ručak: špagete (70 g) s jogurtom i limunom, zelena salata (150 g) začinjena sokom od pola limuna.
Večera: kuhana riba (150 g) začinjena kašičicom ulja, peršunom i sokom od pola limuna, mahune kuhane na pari začinjene sa nekoliko kapi ulja, integralno pecivo.
Četvrtak
Ručak: miješana salata od 40 g mocarele, 30 g tunjevine (iz vode), 5 maslina i limunom, integralno pecivo, voćna salata (osim banana i grožđa) sa sokom od pola limuna.
Večera: morska riba (po želji) pečena na tavi sa sokom od paradajza, kriškama i sokom od limuna, miješana zelena salata sa sokom od pola limuna i dvije kapi ulja, 2 mala kuhana krompira.
Petak
Ručak: teleći odrezak (120 g) pečen sa nekoliko kapi ulja i limunom, integralno pecivo, mahune kuhane na pari sa kašičicom ulja i limunovim sokom.
Večera: kuhana riža (79 g) sa 2 kašičice ulja, ribanim sirom i limunovim sokom, pileća šnicla (120 g) začinjena kašičicom ulja i limunovim sokom, zelena salata.
Subota
Ručak: goveđa šunka (80 g) sa kašičicom ulja i sokom od pola limuna, integralno pecivo, kuhani špinat začinjen kašičicom ulja i sokom od pola limuna.
Večera: salata od riže (70 g) sa povrćem, sirom (20 g), pršutom (20 g), uljem i limunom, salata od svježeg voća i sa limunovim sokom, te salata od paradajza začinjena kašičicom ulja.
Nedjelja
Ručak: tjestenina (70 g) sa 40 g kiselog vrhnja, nekoliko kapi ulja i ribanom limunovom koricom, kuhana buranija začinjena kašičicom ulja i sokom od pola limuna, naranča ili grejpfrut.
Večera: riba pržena na nekoliko kapi maslinovog ulja , integralno pecivo, kuhani špinat začinjen kašičicom ulja i sokom od jednog limuna.
http://aura.ba/
0 komentari:
Objavi komentar