ponedjeljak, 2. veljače 2015.

Znanstvenici pronašli lijek za ćelavost!?


SAN DIEGO - Svakom muškarcu srednje dobi biti će poznat osjećaj stalnog provjeravanja vlasišta u potrazi za prvim zankovima ćelavosti, koja pogađa oko polovicu svih muškaraca u dobi do 50 godina. No, taj bi problem mogao biti stvar prošlosti zahvaljujući radu Instituta Sanford-Burnham Medical Research iz San Diega, piše Telegraph.
Znanstvenici sa ovog nezavisnog i neprofitnog medicinskog istraživačkog instituta uspjeli su stvoriti novu kosu pomoću ljudskih matičnih stanica. Prethodni pokušaji da se stvore papile dermalnih stanica, koje su od vitalnog značenja za formuliranje folikula, nisu bili uspješni. Znanstvenici su pokušali izolirati zdrave stanice, a zatim pokušali povećati njihov broj u kontroliranim uvjetima. Ali, problem je bio u tome što dermalne papile postaju manje učinkovite kada se množe.

No, proizvodnja papila iz matičnih stanica zaobilazi taj problem, a ova je tehnika već dovela do pozitivnih rezultata na štakorima. Alexey Terskikh, izvanredni profesor na Sandford-Burnhanu nada se kako bi postupak mogao dovesti do učinkovitijih transplatacija kose kod ljudi. "Naša metoda s matičnim stanicama omogućava neograničen izvor stanica iz pacijenta za transplataciju te nije ograničena dostupnosti postojećih folikula", rekao je profesor.

"Naš je sljedeći korak presaditi ljudske dermalne papile dobivene iz ljudskih matičnih stanica natrag u ljudske subjekte", zaključio je Terskikh.
dnevno.ba

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :
4