ponedjeljak, 2. veljače 2015.

STIŽE POGORŠANJE VREMENA S PUNO SNIJEGA: Snijeg je zatrpao čak i otok Brač, a meteorolozi tvrde da je to tek početak…

brac-snijeg
Na otoku Brač pao je najobilniji snijeg ove zime, po vrhovima Vidove Gore palo ga je preko 20 cm, a snijeg je padao i u Nerežišćimam. Snijeg je također padao u višim predjelima Hvara i Pelješca, javlja Crometeo.
Dalmatinskoj zagori protekle noći snijeg se ponegdje spustio do najnižih predjela. Na biokovskom vrhu svetom Juri temperatura zraka se spustila na -6°C, a snježni nanosi mjestimice prelaze metar i pol.
Istovremeno snijeg pričinjava stanovništvu velike probleme i na drugom kraju naše regije, u općine Bosilegrad, u Srbiji, na samoj granici sa Bugarskom. Situacija je tamo dramatična, zbog nanosa snijega koji su visoki i do 70 cenntimetara, javlja Južnasrbija.info.
Predsjednik općine Vladimir Zaharijev izjavio je za medije, da se do udaljenih i zarobljenih seoskih domaćinstava može doći isključivo sankama.
Sa ugroženima ovog kraja može da se komunicira samo motorolama, jer je fiksna i mobilna telefonska mreža u prekidu. Zbog pada oko 100 električnih stubova i kvara trafo-stanice bez struje su već devet dana mještani planinskih krajeva.
Ipak, ako je vjerovati meteorolozima, sve to je tek uvod u nevrijeme koje će zahvatiti regiju.
Jedan od najpopularnijih meteo servisa na svijetu Accuweather za kraj ove sedmice najavljuje prave mećave.
U Hrvatskoj se povremene snježne padavine očekuju već u srijedu, dok će u četvrtak ujutro snijeg početi intenzivnije padati, a do petka bi trebale napadati velike količine. Prema tim najavama, koje prenosi Jutarnji list, Zagreb bi moglo zatrpati 30 do 45 centimetara snijega.
peljesac-snijeg
Slična predviđanja iznio je i popularni meteorolog Zoran Vakula
– Ostvare li se današnje prognoze, za što postoji prilično velika vjerovatnost, sredinom sedmice će na Jadranu biti kiše, često i u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, a u većini unutrašnjosti snijega, koji će stvarati snježni pokrivač. U planinama do petka ujutro, možda i prije, i deblji od 50 cm, a i u mnogim nizinama, najprije zapadne Hrvatske, mogao bi stvarati poteškoće u prometu, osobito u četvrtak i petak – prognozirao je Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a.
I na Facebook stranici Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna, koja se redovito ističe pravovremenim i pouzdanim predviđanjima vremena, najavljuju da sutra stiže pogoršanje.
“Novo pogoršanje koje stiže sutra donijet ce nove probleme u regiji s jedne strane problemi a snijegom ledenom kisom, s druge strane s velikom količinom kiše te mogućim problemima s vodostajima rijeka”, objavljeno je na ovoj FB stranici.
doznajemo.com

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :
4