ponedjeljak, 2. veljače 2015.

PRIRODNA VIJAGRA IZ PIROTA: POJESTI 100 G. PEGLANE KOBASICE, CIJELI DAN NE SILAZITE SA ŽENE!


Kakva sintetika, kakva afrička šljiva ili vijagra!? U Pirotu “muškost” održavaju peglanom kobasicom

U domaćinstvu poznatog pirotskog ugostitelja Predraga Stankovića, poznatijeg kao Peka Mrnjak, vijekovima se proizvodi pirotska peglana kobasica, koja je zbog svojih afrodizijačkih svojstava poznata i kao pirotska vijagra, pa je iz godine u godinu tražnja za njom sve veća.

Predrag Stanković je tajnu pravljenja peglane kobasice prenio svojoj djeci, pa mu u spravljanju ovog specijaliteta uveliko pomažu kćerke i dvanaestogodišnji sin, koji kažu da neće dozvoliti da se ova vjekovna tradicija ugasi. 

- Peglana kobasica se pravi tokom zimskih mjeseci, od najkvalitetnijih komada telećeg, kozjeg i ovčijeg mesa, uz dodavanje začina poput bijelog luka, sudžuka. Recept koga sam naslijedio od svojih predaka ima i tri tajna sastojka, riječ je o tri ljekovite biljke koje dodajem u smjesu za pravljenje kobasica, a koje su vijekovima korišćene u narodnoj medicini kao pomoć muškarcima koji su polno zanemoćali jer je zaista peglana kobasica energetski veoma jaka. Zbog toga se i ova kobasica naziva pirotskom vijagrom -  objašnjava Stanković. 

Četrdeset dana se kobasica suši na promahi na temperaturi od minus pet do plus pet. Treba da je ujutru ogrije sunce, popodne da opusti da može da se pegla flašom i preko noći da je smrzne i tako četrdeset dana. Stanković kaže da se peglana kobasica služi najčešće poslije obroka, sječena na tanke listove. 

Pojesti sto grama peglane kobasice, to znači da cijeli dan ne silazite sa žene – kažu u Pirotu.  

Za pripremu jednog kilograma potrebno je oko tri kilograma najkvalitetnijeg mesa, koje mora da se očisti od loja, od svega kako bi kvalitet bio najbolji mogući. Zbog toga je i cijena kilograma peglane kobasice pozamašna, jer je zaista potreban ogroman broj sastojaka. 

Na pitanje imal popusta za penzionere, Stanković odgovara šeretski da se sa njima najlakše dogovoriti..
aura.ba

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :
4