nedjelja, 22. veljače 2015.

PREZLA KOLAČ: Napravite velik, izdašan i sočan kolač od običnih sastojaka

prezla-kolac

Od običnih sastojaka, napravite velik, izdašan i sočan kolač kojim ćete se sladiti cijeli vikend. Recept i slike nam je poslala naša čitateljica Eldina Žigić iz Lukavca.
Sastojci:
Za koru:
● 2 jaja
● 12 kašika šećera
● 12 kašika ulja
● 12 kašika mlijeka
● 14 kašika brašna
● 1 prašak za pecivo
● 2 kašike čokolade u prahu

Za fil:
● 3 pudinga od vanilije
● 1 litar mlijeka.
● 250 g šećera u prahu
● 250 g margarina ili maslaca
● 250 g mljevenih oraha
● 150g prezla

Za šlag:
● dvije šlag kreme

Za ukrašavanje:
● čokoladne mrvice (po želji)

Priprema:

Kora:
Umititi dva jaja sa šećerom i dodat sve ostale sastojke redom. Prašak za pecivo pomiješati s brašnom i čokoladom u prahu prije nego što ga stavimo u smjesu.
Peći u tepsiji (okrugloj broj 38-49) na 190 °C 15-20 min (dok se biskvit ne počne odvajat od tepsije).

Fil:
Od litre mlijeka odvojiti 100 ml i u to umutiti tri pudinga. Ostatak mlijka staviti kuhati i to tome skuhati umućeni puding. Ostaviti da se malo ohladi.
Umutiti pjenasto margarin i secer u prahu, dodati orahe i prezle. U to dodati topao puding, pa sve izmiješati i rasporediti na biskvit.

Šlag:
Umutiti dvije slag kreme vanilija ili cokolada prema receptu na vrećici i premazati fil. Umjesto šlag krema možete umutiti i pola litra vrhnja za šlag.

Po želji ukrasiti čokoladnim mrvicama i vaš kolač, velik, izdašan i sočan, je gotov!
prezla-kolac-2
doznajemo.com

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :
4