Salata sa orasima
Potrebno je:
500g celera
250g kiselih jabuka,
tri velike kašike limunovog soka
150g plavog grožđa, malo orahovog ulja (naravno jestivog, ne za kosu)
100g oraha
150g kiselog kajmaka, so, biber i malo sećera
Celer oguliti i isjeći u sitne trake ili krupnije izrendati. Jabuke oguliti, izvaditi sjemenke i izrezati ih u tanke trakice. Sve to izmiješati u zdjeli, dodati limunov sok. Grožđe samo prepoloviti i izvaditi sjemenke, orahe krupnije isjeckati.
Kajmak i ulje izmiješati sa mutilicom da bude pjenasto i dodati so, biber i sećer. Dodati već pripremljenoj masi i palako izmjesati.
Prikladno je jesti sa preprženim hljebom.
Jedna porcija sadrži 340 kcal, 6g bjelančevina, 25g masnoće i 20g ugljenih hidrata.
Celer sadrži sve vitamine B kompleksa, vitamin C, vitamin A, vitamin E, minerale, kalcij, natrij, alkaloid apin, asparagin. Jedenjem celera eterična ulja djeluju antibakterijski i antimikotički u ustima, grlu, želucu i crijevima, djeluju na mokračni sustav, izlućuju se i putem bubrega, dezinficirajući i dalje sluznice, pomažući na taj način kod upala mokračnih puteva i tegoba s mokrenjem, djeluju pročišćavajuće i potiću stvaranje žuci. Stimulira i rad bubrega.
aura.ba
0 komentari:
Objavi komentar