četvrtak, 12. veljače 2015.

undefined undefined undefined

ČAJ OD PERŠUNA ZA MRŠAVLJENJE I ZDRAVLJE (RECEPT)



Caj od persuna priprema se još od antičkih vremena,tačnije stare Grčke,gde se pio za izbacivanje viška vode iz organizma , za čišćenje bubrega kao i kod potrebe za detoksikacijom organizma,posle masnih i vinom zalivenih večera.Takođe peršun je bio i sveta biljka ,čijim su se vencem krunisali slavodobitnici.

PERŠUN KAO LEK
Peršun je zeljasta dvogodišnja biljka jakog i aromatičnog ukusa,koja cveta u julu i avgustu,cvetovi su mu zelenkasto-žuti ,skupljeni u štit na vrhu stabljike,stabljika je uglasta,a persunov list je trostuko perast i svetlozelene boje..Njegovo diiuretičko dejstvo je svima dobro poznato , međutim pored toga peršun kao lek takođe pomaže kod i sledećih bolesti :anemija,artritis,upala bešike,alergija,bolesti bubrega,giht,celulit,bolesti srca, kod parazita u crevima,bolesti jetre i prostate,kod loše cirkulacije i gojaznosti.Njegovo diuretičko delovanje je kontraindikovano kod upale bubrega i u tom slučaju se peršun ne sme uzimati.

PERSUN ZA ZDRAVLJE
Koren persuna,seme i persunov list sadrže eterična ulja i bogati su vitaminom C. U njihovom sastavu se nalazi i apiol koji izaziva nadražaj unutrašnjih organa i smetnje u protoku krvi.Njega najviše ima u peršunovom eteričnom ulju koje se dobija iz korena i semena.Persun biljka kao hrana predstavlja idealno povrće.Kao začin ima izuzetno preventivno delovanje u našem organizmu a ujedno stimuliše organe za rad.Takođe caj od persuna je odličan za žene jer ima estrogeno delovanje i pojačava libido,u preventivne svrhe se koristi za sprečavanje nastanka osteoporoze i jačanje kostiju zbog fluora i bora kojeg sadrži.Danas se najčešće za lečenje koristi caj od listova ili sirup od korena peršuna.

PERSUN LATINSKI NAZIV
Petroselinum hortense

CAJ OD PERSUNA DEJSTVO
Persunov caj bogat je vitaminima A,C,E i brojnim mineralima.Snižava loš holesterol ,koristi se za smanjenje krvnog pritiska,ublažava bolne menstruacije,koristan je i kod neredovne menstruacije i bogat gvožđem ,pa se preporučuje kod anemije.Idealan je za ispiranje mokraćnih puteva,za izazivanje znojenja,za lečenje konjuktivitisa i mnogih drugih tegoba..Pa krenimo redom - kako se pravi caj od persuna ?

CAJ OD PERSUNA PRIPREMA
Uzeti jednu kašiku korena peršuna i 2,5 dl vode.
Kuvamo koren 5 minuta,a zatim poklopimo 10 minuta,ohladimo pa procedimo.

Pije se 3 puta po 1 šolja
Ovaj prvi recept za caj od persuna namenjen je osobama koje imaju čestu nadutost stomaka,otežano mokre,ali je takođe odličan i za smirivanje nervne napetosti i ublažavanje bolova u telu.

CAJ OD PERSUNA ZA MRSAVLJENJE
Postoji verovanje a i vidljivo je na vagi da se uz pomoć peršuna može izgubiti kilogram do dva.Mnogi čajevi za mršavljenje sadrže peršun.Od njega se tope kilogrami ,ali samo zato što iz tela izlazi mnogo vode.Peršun biljka nam pri mršavljenju može pomoći da se telo očisti ,ali nemojte očekivati puno više od toga.

ČAJ OD PERŠUNA ZA JAČANJE POTENCIJE
Pomešati 100 grama korena peršuna i 100 grama semena peršuna
Od te mešavine uzeti po 2 kašičice i kuvamo 5 minuta u 2 dl vode.
Poklopimo,pustimo da odstoji 1 sat i procedimo.

Po ukusu zasladimo sa medom od žalfije ili od ruzmarina.Pijemo uveče,a možemo i uveče 2-3 puta dnevno.Uz ovaj caj od persuna jako se dobro pokazao i sok od celera i to 1 dl u malim gutljajima.

PERSUN CAJ ZA JACANJE POTENCIJE BR.2
Potrebno
Koren peršuna 50 grama,slatka paprat 50 g,zečji trn 50 g,kopriva 50 g..
Uzeti 3 kašike od mešavine i kuvati 5 minuta u pola litre vode.Poklopiti i posle 3 sata dobro procediti.Ovaj čaj se pije 3 x dnevno pre jela..

CAJ ZA BOLJU POTENCIJU BR. 3
50 g peršuna,50 g medveđeg grožđa,50 g kilavice,50 g breze,50 g zubače(Cynodon dactrylon)..
Priprema se isto kao i prethodni recept

//zdravljeirecepti.blogspot.com/

Related Posts:

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :
4